Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Συζητήσεις για τα δικαιώματα μετάδοσης μέσω Διαδικτύου

Συντονισμένη κίνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των 27 κρατών-μελών, μέσω της EBU, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση μετάδοσης του περιεχομένου που διαθέτουν και μέσω διαδικτύου, παρακάμπτοντας το ισχύον δαιδαλώδες -σε κάθε χώρα- πλαίσιο το οποίο ανεβάζει παράλληλα το κόστος σε απαγορευτικά ύψη.
Πρόκειται για αίτημα, το οποίο εάν εγκριθεί θα αλλάξει τις διαταραχθείσες -εδώ και κάποιο καιρό- «ισορροπίες» στο πεδίο της ψηφιακής μάχης των Μέσων, αναδεικνύοντας τους broadcasters εκ νέου στους ισχυρότερους όλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι ο κατακερματισμός των κανόνων για τα δικαιώματα προβολής του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο εμποδίζει την ανάπτυξη των online υπηρεσιών.
Τα τηλεοπτικά
Για το θέμα των δικαιωμάτων ευρύτερα, τον επόμενο μήνα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο μπορεί να θεσπιστεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο δικαιωμάτων, που θα επιτρέψει τη χρήση του οπτικοακουστικού περιεχομένου ταυτόχρονα στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε., αλλά και μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες μετάδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, μέσω της EBU (στην οποία μετέχει και η ΕΡΤ , ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, την επέκταση των δικαιωμάτων χρήσης του περιεχομένου τους, για ζωντανές μεταδόσεις και στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφού ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στους broadcasters να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό τους (το οποίο τις περισσότερες φορές, παράγουν οι ίδιοι) σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της EBU, για να γίνει αυτό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται μια σειρά από άδειες (μουσικών, σκηνοθετών, ηθοποιών, άλλων εμπλεκομένων κ.λπ.) σε καθένα από τα 27 κράτη-μέλη, πράγμα το οποίο το καθιστά ουσιαστικά αδύνατο και βάζει τους broadcasters σε μειονεκτική θέση.
Μια άδεια για όλα
«Η ζήτηση για διαδικτυακό περιεχόμενο βαίνει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη και το ισχύον πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα να περάσει το περιεχόμενο των εκπομπών και στο διαδίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Ινγκριντ Ντελτενρέ, γενική διευθύντρια της EBU. Ειδικότερα ζητείται να καταστεί εφικτή, μέσω μιας μόνο άδειας, η παραχώρηση δικαιωμάτων για την προβολή περιεχομένου σε διαφορετικές χώρες, κατά τα πρότυπα της καλωδιακής και της δορυφορικής τηλεόρασης. Επισημαίνεται ότι η άδεια αυτή ζητείται για κάθε χρήση του ψηφιακού περιεχομένου και για τη διαδικτυακή τηλεόραση, αλλά και για την mobile TV.
Αν εγκριθεί η πρόταση αυτή, ορθώνεται ένα σημαντικό εμπόδιο, τουλάχιστον επί του παρόντος, στα όποια σχέδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (κινητών και διαδικτύου) για είσοδο με αξιώσεις στο χώρο του ραδιοτηλεοπτικού περιεχόμενου, ενώ αντίθετα ανοίγει άμεσα η πόρτα στους broadcasters για τη διαχείριση του -ελκυστικού και εμπορικού- περιεχόμενου τους και στις πλατφόρμες τηλεπικοινωνίας.
Η επίτροπος
Η αρμόδια για τα Ψηφιακά επίτροπος, Νέλι Κρους.
Το θέμα των δικαιωμάτων σε ευρύτερη βάση απασχολεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα την Ε.Ε. Λίγες εβδομάδες πριν, η αρμόδια για τα Ψηφιακά επίτροπος, Νέλι Κρους, τόνισε ότι η μη ύπαρξη κοινής πολιτικής για τα (πνευματικά, συγγενικά κ.ά.) δικαιώματα στην Ε.Ε., εμποδίζει μεταξύ άλλων και οποιαδήποτε προσπάθεια να υιοθετήσει η Επιτροπή μια αποτελεσματική ενιαία πολιτική κατά της πειρατείας.
Η επερχόμενη ισπανική προεδρία -η Ισπανία είναι μια από τις χώρες με σημαντική ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία, στην οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και η MediaSet, εταιρεία του ιδιαίτερα δραστήριου και αποτελεσματικού στα θέματα αυτά Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι- έχει ήδη ενημερώσει ότι τόσο το ζήτημα της διαχείρισης των ψηφιακών δικαιωμάτων όσο και της εξάπλωσης του γρήγορου Ίντερνετ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τη μουσική η Ε.Ε., προχωρά προς την υιοθέτηση της φόρμουλας «συγχώνευσης όλων των δικαιωμάτων σε ένα».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...