Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ALTER: Από εφοπλιστές του Λονδίνου και ρώσους επιχειρηματίες η λύση;

"Λονδρέζικα equity funds που εκπροσωπούν ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια και ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Alter, στο οποίο σημαντική συμμετοχή θα αποκτήσουν επίσης ελληνικές τράπεζες, μετοχοποιώντας μέρος των απαιτήσεων τους από ληξιπρόθεσμα δάνεια".

Αυτό γράφει η sofokleousin και αναφέρει ότι

"Οι επίπονες πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ τωρινών βασικών μετόχων, πιστωτριών τραπεζών και υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών ολοκληρώθηκαν με τη σύναψη συμφωνίας, η οποία θα ανακοινωθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετά τη διευθέτηση τυπικών διαδικασιών. Για λογαριασμό των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών ενεργεί η Argo Capital Management των Κύπριων αδελφών Ριαλά, η οποία κατήρτισε σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του καναλιού και ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τράπεζες και άλλους πιστωτές για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρίας του Alter ("Ελεύθερη Τηλεόραση" ΑΕ).
Το σχέδιο - που έχει γίνει κατ' αρχήν αποδεκτό από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές - προβλέπει:
- ΑΜΚ 40-50 εκ. ευρώ, στην οποία θα μετάσχουν οι στρατηγικοί επενδυτές μέσω fund κα η οικογένεια Κουρή (με ποσοστό πολυ μικρότερο από το 50,6% που κατέχει τώρα)
- Μετοχοποίηση τραπεζικών χρεών 20 εκ. ευρώ
- Διαγραφή του 25-30% των τραπεζικών υποχρεώσων
- haircut 20% στις υποχρεώσεις προς διαφημιστικές κλπ
- Αναδιοργάνωση του καναλιού, με μείωση προσωπικού και δραστική περιστολή λειτουργικων δαπανών.

Νέα κεφάλαια
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατηγικοί επενδυτές θα εισφέρουν τουλάχιστον 30-35 εκ. ευρώ, η οικογένεια Κουρή 5-8 εκ. ευρώ, ενώ άλλοι μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά θα καλύψουν περί τα 5 εκ.
Ο μέχρι τώρα δεύτερος βασικός μέτοχος (Κ. Γιαννίκος, μέσω της εταιρίας "Μοντέρνοι Καιροί"), δεν θα μετάσχει στην ΑΜΚ, θα μεταβιβάσει μέρος της συμμετοχής του και το ποσοστό του θα περιορισθεί κάτω του 5% ή θα μηδενισθεί.

Μετοχική σύνθεση
Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της μετοχοποίησης υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, η μετοχική σύνθεση του καναλιού θα διαφοροποιηθεί πλήρως και θα διαμορφωθει ως εξής:
- Το fund των στρατηγικών επενδυτών θα κατέχει πακέτο πλειοψηφίας (50%+).
- Η οιικογένεια Κουρή θα διατηρήσει περίπου 25%%
- Οι τράπεζες που θα μετοχοποιήσουν δάνεια θα πάρουν τουλάχιστον 12%
- Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς θα έχει περίπου 4%
- Το freefloat εκτιμάται ότι θα περιορισθεί επίσης κάτω του 5%

Η τωρινή μετοχική σύνθεση της εταιρίας του Αλter έχει ως εξής:
- Ανδρέας Κουρής 25,6%
- Γιώργος Κουρής 25%
- Μοντέρνοι Καιροί ΑΕΕ (Κ. Γιαννίκος) 25% - Χάρης Βαφειάς 5,1%
- Freefloat 19,3%

Επίσημη απάντηση
Η Argo Capital Management ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με πιστώτριες τράπεζες και διαφημιστικές εταιρίες, καταλήγοντας σε συμφωνία για αναδιάρθρωση και "κούρεμα" υποχρεώσεων. Η συμφωνία συναρτάται με την υλοποίηση σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τηλεοπτικής εταιρίας, μέσω ΑΜΚ στην οποία απαραιτήτως πρέπει να συμμετέχουν οι νυν βασικοί της μέτοχοι.
Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Alter, το σχέδιο παρουσιάσθηκε ήδη στους βασικούς μετόχους και στη Διοίκηση της εταιρίας. Η επίσημη απάντηση τους αναμένεται τις αμέσως προσεχείς μέρες - και θα είναι καταφατική, καθώς ανεπισήμως είναι ενήμεροι για το σχέδιο και έχουν συμφωνήσει.

Αποφεύγεται ντόμινο στα media
Στην επίτευξη συμφωνίας συνέβαλε αποφασιστικά ο όμιλος Marfin PB/MIG, που είναι - μαζί με την Τρ. Πειραιώς - από τους μεγαλύτερους πιστωτές του Alter, κατέχει περίπου 2,8% των μετοχών του και συνεργάζεται επίσης σε επιχειρηματικό-επενδυτικό επίπεδο με την Argo Capital.
Πέραν της διασφάλισης των συμφερόντων του, ο όμιλος ενδιαφέρθηγε για τη διάσωση του καναλιού προκειμένου να αποφευχθεί ντόμινο στη διαφημιστική αγορά και στα media. Επισημαίνεται ότι το Alter οφείλει 183 εκ. ευρώ σε διαφημιστικές εταιρίες από προκαταβολές που έχει λάβει. Αν έκλεινε το κανάλι, θα χρεοκοπούσαν τουλάχιστον 6 μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες και πολλές μικρότερες, οι οποίες οφείλουν συνολικά πάνω από 440 εκ. ευρώ σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά
Το 183 εκ. οφείλονται στις διαφημιστικές Cream, Fortune, Euro RSCG, Starcom Leo Burnett , Mass, BBDO, Carat, IPG (Initiative - Universal), McCan Ericsson, Tempo, Ashley & Holmes, McVictor, Bold, Ogilvy, Spot, Adel Saatchi & Saatchi, Upset, Top Image, Media Shop EK.
Στις εταιρίες αυτές θα καταβληθεί περίπου 80% των απαιτήσεων τους και ως αντιστάθμισμα θα τους δοθούν φθηνότερα πακέτα διαφημιστικού χρόνου.

Οι νέοι μεγαλομέτοχοι
Η ταυτότητα των νέων μεγαλομετόχων θα μείνει μάλλον άγνωστη για αρκετό καιρό, καθώς θα εμφανισθούν μέσω fund to οποίο θα διαχειρίζεται η Argo Capital Management, βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ελεγχόμενη από τους αδελφούς Ανδρέα και Κυριάκο Ριαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο fund θα μετέχουν οι αδελφοί Ριαλά με μικρό ποσοστό, Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, Κύπριοι επιχειρηματίες και εταιρία χαρτοφυλακίου ρωσικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι η Argo Capital Management έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου ελέγχει την ON Telecoms και συμμετέχει επίσης σε επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών. Ειδικεύεται σε επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές και σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, γεγονός που εξηγεί εν μέρει το ενδιαφέρον της για το Alter. Μέσω δύο θυγατρικών εταιριών (Argo Fund και Argo Global Special Situations Fund ) διαιχειρίζεται πάνω από 700 εκ. ευρώ και εμφανίζει υψηλές αποδόσεις.
Στο ηγετικό σχήμα της Argo, πέραν των αδελφών Ριαλά (ηλικίας μόλις 40 και 45 ετών) μετέχουν επίσης οι Michael Kloter, David Fisher και Kenneth Watterson, με μεγάλη εμπειρία σε στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στις επενδύσεις αυξημένου ρίσκου.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...