Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"'Εφαγαν" τον Πανούση από Συνήγορο του Τηλεθεατή!


Πριν καλά – καλά αρχίσει να λειτουργεί ο θεσμός του Συνηγόρου του Τηλεθεατή άρχισαν τα … προβλήματα, όπως αποκαλύπτει ΤΟ ΒΗΜΑ.

 Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λάμπης Ταγματάρχης ανακοίνωσε ότι τη θέση του Συνηγόρου του Τηλεθεατή θα την αναλάβει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Πανούσης.
 Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ. Σ. της ΕΡΤ αποφάσισε να ορίσει εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο του θεσμού, παρά το γεγονός ότι το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη θέση αυτή είχε ανακοινωθεί επίσημα στον Τύπο και παρά το γεγονός ότι για το θεσμικό πλαίσιο είχε αποφασίσει με κάθε λεπτομέρεια από τον περασμένο … Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα σε δελτίο Τύπου που είχε σταλεί τότε αναφερόταν ότι ο θεσμός είναι «μια πρωτοβουλία της ΕΡΤ που είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που θα αναδείξουν το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας της. Ο Συνήγορος του Τηλεθεατή θα υπάγεται απευθείας στο Δ.Σ. της εταιρείας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και θα ασχολείται με την κατηγορία των παραπόνων και καταγγελιών, για τις οποίες οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την απάντηση της Διοίκησης της ΕΡΤ ή θα απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Επίσης, θα επεξεργάζεται και θα αναλύει τις απόψεις του κοινού, θα αξιολογεί τα εκπεμπόμενα προγράμματα και θα ενημερώνει γραπτώς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της ΕΡΤ, οι οποίες θα υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του, ενώ θα προτείνει στην ομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και το ΚΕΕΠ νέες δράσεις κοινωνικής προσφοράς».
Μετά την απόφαση του Δ.Σ. να αποφασίσει ξανά για ένα θέμα για το οποίο είχε αποφασίσει πριν τέσσερις μήνες ο κ. Πανούσης σε επιστολή του δηλώνει :
«Δέχτηκα την ευγενική πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Λ. Ταγματάρχη να αναλάβω καθήκοντα Συνηγόρου του Πολίτη. Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της πρότασης αυτής και της αποδοχής της από μένα (λόγω του ότι έχω ασχοληθεί με τους κώδικες Δεοντολογίας και Αυτοδέσμευσης στα ΜΜΕ) άνωθεν και έξωθεν πιέσεις ασκήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση για να ακυρωθεί η απόφαση (με διάφορες προφάσεις όπως αυτή της open.gov).
Επειδή ποτέ δεν ζήτησα τίποτα από καμιά κυβέρνηση, ούτε συμμετέχω στις «πανάρετες» διαδικασίες του open.gov (δηλαδή της μεταβάπτισης του «δικού μας» σε άξιο) κι επειδή ένας θεσμός διαφάνειας και προστασίας του πολίτη – τηλεθεατή δεν πρέπει να συναρτάται με τα πολιτικά πιστεύω των επιστημόνων δηλώνω για λόγους συνέπειας και δεοντολογίας ότι ουδεμία σχέση θέλω να έχω με τις εν λόγω διαδικασίες».
Σε επικοινωνία του με το Βήμα Online ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για την απομάκρυνσή του από μία θέση την οποία … δεν είχε ακόμα αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...