Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η "πρώτη κυρία" των ΜΜΕ στις ΗΠΑ

«Μια γυναίκα όλα τα μπορεί» λέει το τραγούδι και στην περίπτωση της Τζιλ Αμπραμσον βρίσκει την τέλεια εφαρμογή! Η 57χρονη Αμπραμσον είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια σύνταξης σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, τους «Times» της Νέας Υόρκης!

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως είναι τα ΜΜΕ, η παρουσία της Αμπραμσον κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αποδεικνύει την καθιέρωση των γυναικών σε νευραλγικές θέσεις. Το γεγονός ότι δόθηκε αυτό το πόστο σε γυναίκα για πρώτη φορά στα εκατόν εξήντα χρόνια ιστορίας των «Times» μιλάει από μόνο του!

Η Αμπραμσον διαδέχτηκε τον Μπιλ Κέλερ, εξαιρετικά πετυχημένο στη δουλειά του, ο οποίος στα εξήντα δύο του χρόνια ένιωσε πως θα ήθελε να ξεκουραστεί αναλαμβάνοντας ένα πόστο με λιγότερες ευθύνες!

Ο Κέλερ βρισκόταν στη διεύθυνση για οκτώ χρόνια, σε μια περίοδο που κλονιζόταν η αξιοπιστία της εφημερίδας με το ζήτημα των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό ωστόσο δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την Αμπραμσον, καθώς διαθέτει την απαραίτητη πείρα και τα προσόντα για να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της εφημερίδας.

Η καθιέρωσή της στην κορυφή των ΜΜΕ ανοίγει νέες προοπτικές για τις γυναίκες καριέρας, ενώ όλο και περισσότερα Μέσα τις εμπιστεύονται πλέον σε σημαντικά πόστα. Η επιβεβαίωση της δύναμης της Αμπραμσον ήρθε πρόσφατα από το περιοδικό «Forbes» τοποθετώντας την στη δωδέκατη θέση των ισχυρότερων γυναικών παγκοσμίως, μία θέση κάτω από το φαινόμενο Lady Gaga και δύο θέσεις πάνω από τη «σιδηρά κυρία» της τηλεόρασης Οπρα Γουίνφρεϊ.

Η Αμπραμσον αναλαμβάνει την εφημερίδα σε πολύ δύσκολους καιρούς για τα ΜΜΕ, με τα διαφημιστικά έσοδα και τις πωλήσεις των κάποτε κραταιών «Times» να μειώνονται συνεχώς.

«Είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να μου γίνει» δήλωσε η ίδια στις αρχές του καλοκαιριού, όταν της ανακοινώθηκε πως από Σεπτέμβρη αναλαμβάνει διευθύντρια σύνταξης στην εφημερίδα. «Μας ενώνει το κοινό μας πάθος για τη δουλειά, η φιλία μεταξύ μας και η πίστη μας στον σκοπό» είπε απευθυνόμενη στους συναδέλφους της και πρόσθεσε πως «ανυπομονώ να δουλέψω μαζί με όλους σας και να αδράξουμε την ευκαιρία. Θα διασχίσουμε μαζί και με ασφάλεια αυτή τη συναρπαστική και γεμάτη προκλήσεις διαδρομή».

Κατά τη γνώμη της, δεν ισχύει το λεγόμενο σύνδρομο της «πρώτης γυναίκας» και πιστεύει πως πήρε τη θέση γιατί απλώς διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.

Για την ιδιοκτησία των «Times» η ανάθεση της εφημερίδας στην Αμπραμσον μοιάζει με στροφή τριακοσίων εξήντα μοιρών, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα η εφημερίδα κρατούσε μεροληπτική στάση προς το «ασθενές φύλο».

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, η πρώτη δημοσιογράφος των «Times» Τζέιν Γκραντ υπέγραφε τα κείμενά της με ψευδώνυμο, ενώ δεν υπήρχε ενδεχόμενο προαγωγής της επειδή ήταν γυναίκα! Στη μακρόχρονη ιστορία τους, οι «Times» έχουν κερδίσει εκατόν έξι βραβεία Πούλιτζερ, περισσότερα από κάθε άλλο Μέσο στον κόσμο, και κανένα δεν έχει δοθεί σε γυναίκα δημοσιογράφο της εφημερίδας. Στην ιστορία των Πούλιτζερ πάντως μόνον έξι έχουν δοθεί σε γυναίκες.

Το Χάρβαρντ, ο γάμος και το τροχαίο

Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, ήρθε στον κόσμο το 1954 και είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με bachelor στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων εργάστηκε στο περιοδικό «Time» και στη συνέχεια εργάστηκε για μία δεκαετία στο περιοδικό «American Lawyer».

Η πορεία της καριέρας της ήταν συνεχώς ανοδική και το διάστημα από το 1988 μέχρι το 1997 εργάστηκε στα γραφεία της «Wall Street Journal» στην Ουάσινγκτον. Στους «New York Times» βρίσκεται από το 1997 και μέσα σε έξι χρόνια έγινε αρχισυντάκτρια σε μια δύσκολη περίοδο όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος στο Ιράκ.

Είναι παντρεμένη από το 1981 με τον συμφοιτητή της Χένρι Λιτλ Γκριγκς και δεν έχουν κάνει παιδιά. Στις 8 Μαΐου του 2007 λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα με φορτηγό στη διασταύρωση της 7ης λεωφόρου με την 44η οδό στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον σύζυγό της κατέθεσαν αγωγή ζητώντας αποζημίωση κατηγορώντας τον οδηγό του φορτηγού για αμέλεια και απερισκεψία, που προκάλεσαν σωματική βλάβη και ψυχική οδύνη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ/ espresso


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...