Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΣΗΕΑ και το μοντέλο του ΟΤΕ

Γράφει στο ΕΘΝΟΣ ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Μπορεί να δυσκολευόμαστε ακόμη να το πιστέψουμε, αλλά τελικά είναι γεγονός. Εδώ και μερικές μέρες το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, απέκτησε επιτέλους διοίκηση. Και προσωπικά το μόνο που έχω να ευχηθώ στα μέλη του είναι "καλή δύναμη και καλά μυαλά". Με τόσα και τέτοια προβλήματα που έχουν ν' αντιμετωπίσουν, τους χρειάζονται και τα δύο. Και κυρίως το δεύτερο.

Δεν ξέρω τι σκέφτονται και τι σχεδιάζουν, αλλά αν σταθμίσουν την κατάσταση με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπορεί και να συνειδητοποιήσουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να επιφέρουν τη συνδικαλιστική ανατροπή που από χρόνια θα έπρεπε να είχε συντελεστεί: να γίνει η ΕΣΗΕΑ δευτεροβάθμιο σωματείο και τις αποφάσεις για κάθε μέσο ενημέρωσης να τις παίρνουν οι εργαζόμενοι σ' αυτό.

Κάποτε, τις καλές εποχές, διακρινόμασταν σε δύο κατηγορίες τα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Από τη μια οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες με κοινά, λίγο ή πολύ, προβλήματα μεταξύ μας κι από την άλλη οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Τύπου και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάθε εφημερίδα και κάθε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης έχει τα δικά του, ιδιαίτερα προβλήματα, και θα ήταν επιεικώς βλακώδες όσο και εγκληματικό για την ελληνική δημοσιογραφία να επιχειρήσει κάποιος να τα ομαδοποιήσει και να τα επιλύσει συλλογικά.

Είναι βέβαιο ότι η αναγνώριση στους εργαζόμενους σε κάθε μέσο ενημέρωσης του δικαιώματος ν' αναζητούν αυτοί σε συνεργασία με την εργοδοσία τους την επίλυση των προβλημάτων τους δεν θ' αποφέρει ιδανικά αποτελέσματα. Αλλωστε, είναι κάτι που η κρίση την οποία βιώνουμε δεν το επιτρέπει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είναι περισσότερο αποδεκτά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, γιατί θα είναι αυτά που οι ίδιοι, στην πλειονότητά τους, θα έχουν επιλέξει και δεν θα επιχειρηθεί να τους υποβληθούν από την όποια πολιτική, κομματική ή συνδικαλιστική σκοπιμότητα.

Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι χαρακτηριστική. Σήμερα οι εργαζόμενοι σ' αυτόν είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που έχουν διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους και γνωρίζουν ποιες θα είναι οι αποδοχές τους μέχρι το 2014 και τι θ' ακολουθήσει, αν φυσικά δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις. Το κατάφεραν γιατί αναζήτησαν τη λύση και τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις από κοινού με την εργοδοσία τους και χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...