Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ο "αυτοκράτωρ" του MEGA

Ο  Θάνος Πασχάλης, ήταν ένας απο τους 24 δημοσιογράφους που έφυγαν από το Mega. Μετά την αποχώρησή του, παραχώρησε μια συνέντευξη στο kourdistoportokali.com και μίλησε για "αυτοκράτορες" και αυλές  μέσα στο κανάλι για το οποίο πάλεψε σκληρά κάνοντας σημαντικά ρεπορτάζ και αποκαλύψεις για πάρα πολλά χρόνια. 


Ο πολύ καλός ρεπόρτερ έφυγε από το κανάλι της Μεσογείων στεναχωρημένος. Στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Πέμπτη εξήγησε γιατί:
-Με τι συναισθήματα αποχωρείς από το Mega;

Με ανάμικτα. Από τη μια με πικρία  που αποχωρίζομαι το κανάλι και ικανούς συναδέλφους που αγάπησα και από την άλλη με χαρά που εγκαταλείπω κάποιους στους οποίους δεν άρεσε το ότι ήμουν απροσκύνητος…Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει από την ιστορία, ότι όλοι οι αυτοκράτορες που περιτριγυρίζονταν από Κλεοπάτρες και Θεοδώρες, δεν προτιμούσαν να έχουν στην αυλή τους μόνο πραιτωριανούς;

-Η γνώμη σου για το κανάλι;

Είναι σπουδαίο κανάλι που απαιτεί σύντομα δραστικές αλλαγές γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταντήσει ένα απέραντο μαυσωλείο…

-Πως βλέπεις  την τηλεοπτική δημοσιογραφία με την  σημερινή της μορφή;

Πιστεύω ότι κάποιοι επιλέγουν να «θάψουν» συνειδητά το ερευνητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Δεν θα τους βγει. Το ρεπορτάζ στα χρόνια που έρχονται θα επιστρέψει δυναμικά στο θρόνο του και θα σώσει την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Για την ώρα κυριαρχούν οι καφενέδες και οι περισπούδαστες αναλύσεις στα τηλεπαράθυρα που προκαλούν απέχθεια στη κοινή γνώμη για το σινάφι μας…

Η συνέντευξη αυτή, προκάλεσε την αντίδραση, του Βίκτωρα Βλαχογιάννη, Διευθυντή  Σύνταξης  του Mega, ο οποίος απάντησε στο Θάνο Πασχάλη, μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ:
Φίλε μου Θάνο Πασχαλη

Σήμερα με πιο κρύο αίμα θέλω να απαντήσω σε αυτή τη συνέντευξη που έδωσες πριν απο δύο μέρες με αφορμή την αποχώρηση σου απο το Mega. Γράφω αυτές τις γραμμές με θλίψη και αγανάκτηση τόση όση ήταν η εκτίμηση που συσσωρευοταν στο προσωπο σου κάθε μέρα μέσα σε αυτα τα 22 χρόνια που περάσαμε μαζι. Είκοσι δυο χρόνια Θάνο. Μπορείς να το σκεφτείς. Μια ζωή ολόκληρη περάσες μαζι μου και μαζι με τους περισσότερους απο τους συναδέλφους που έμειναν πίσω. Είτε γιατι δεν ειχαν άλλη εναλλακτική λύση είτε γιατι πονούν και αγαπούν αυτο το κανάλι μέσα στο οποίο μεγάλωσαν και καταξιώθηκαν επαγγελματικά. Αυτούς που τώρα με ελαφριά την καρδιά τους αποκαλείς «πραιτωριανους» «Θεοδωρες» «Κλεοπατρες» και το χειρότερο «προσκυνημενους».
Θάνο λυπάμαι γιατί σε είχα μετρήσει αλλιώς…
Αλλα γι΄ αυτο φταίω μονο εγω.
Φταίω εγώ που όλα αυτά τα χρόνια σε στήριζα ακόμα και στα λάθη σου – θυμήσου πόσες φορές – λέγοντάς ότι μόνο όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Αλάνθαστος είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα.
Φταίω εγώ γιατί πάντοτε σε υποστήριζα φθάνοντας σε σημείο να συγκρούομαι με άλλους συναδέλφους. Επειδή απλά κατανοούσα την ανθρώπινη αδυναμία της ματαιοδοξίας σου.
Δεν φταις λοιπόν εσύ.
΄Ομως μου προξενεί απορία πώς όλα αυτα τα χρόνια ούτε σε μένα αλλά και ούτε σε κανέναν άλλο συνάδελφο δεν είχες εκφράσει τις αμφιβολίες, το αίσθημα καταπίεσης και αδικίας που ξαφνικά ανακάλυψες.
Όμως πρέπει να σου προξενεί και σένα απορία γιατί κανένας απο τους υπόλοιπους συναδέλφους που αποχώρησαν, όχι μονο δεν έφυγε κατηγορώντας όσους συνεργάστηκε επί δεκαετίες, χύνοντας χολή, αλλά αντίθετα χύνοντας δάκρυα την ώρα του αποχωρισμού.
Ίσως γι αυτο είσαι ο μοναδικός που δεν ήλθε να αποχαιρετήσει κανέναν απο εκείνους τους οποίους μέχρι χθες αποκαλούσε φίλους.
Θάνο ζυγίστηκες, μετρήθηκες και βρέθηκες μικρός και λίγος. Τόσος είσαι.
Τόσα χρόνια έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Απλά κάποτε αποκαλύπτονται".

Ο Θάνος Πασχάλης, μετά από την ανάρτηση αυτού του σημειώματος από τον πρώην προϊστάμενό του, "επέστρεψε" με νέα επιστολή, στην οποία αναφέρεται και στο πρόβλημα υγείας, που τον οδήγησε πολλούς μήνες εκτός δουλειάς.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ:
Αγαπητοί φίλοι...Επειδή στην εποχή μας πολυ εύκολα παρερμηνεύονται αρκετά πράγματα οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια.
Μιλώντας στο "Κουρδιστο Πορτοκάλι" έκανα λόγο για κάποιους που λειτουργούν στο κανάλι με "αυτοκρατορικές" πρακτικές και φυσικά εννοούσα έναν και πέραν αυτού κανέναν απο σας...Για όλους τους συναδέλφους-αποχωρήσαντες και παραμένοντες-τρέφω απεριόριστη συμπάθεια και εκτίμηση και αυτό το αποδείκνυε η καθημερινότητα των σχέσεών μας οι οποίες, θα συμφωνήσετε, ήταν καθαρές με χιούμορ και συναδελφική αλληλεγγύη.
Οι αιχμές αφορούσαν αποκλειστικά έναν στον οποίο και τώρα αναγνωρίζω αρκετά θετικά και με τον οποίο διατηρούσαμε άριστες επαγγελματικές σχέσεις μέχρι πριν απο εναν χρόνο.
Όμως κάποια γεγονότα, όπως η στάση απέναντι σε θρασύτατους φοροφυγάδες που διαμαρτύρονταν για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους- διατάραξαν τις σχέσεις αυτές και η ευθύνη ανήκει και στους δύο. Πριν λίγους μήνες ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος είχε φιλοδωρήσει με αγωγή τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα γραφόμενα σε βάρος του στην εφημερίδα πριν οδηγηθεί στη φυλακή. Οποία αναίδεια και θράσος...
Η γνωστή τακτική όσων κλέβουν το άτυχο δημόσιο...Να στρέφονται νομικά κατα των δημοσιογράφων προσπαθώντας έτσι να εκφοβίσουν. Επανέρχομαι όμως στα δικά μου: Ένα περιστατικό πριν απο λίγους μήνες έθιξε την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια. Παρουσία πολλών συναδέλφων ο "αυτοκράτορας" με επιτίμησε και με προσέβαλε σκαιότατα υποστηρίζοντας ότι διαρρέω διάφορα για τα θέματά μου σε  blogs-γεγονός τελείως αναληθές. Η αλήθεια είναι οτι σοκαρίστηκα με το υποτιμητικό ύφος του.
Τότε δεν αντέδρασα-κακώς-αλλα η συμπεριφορά αυτή με στενοχώρησε σφόδρα. Αποτέλεσμα να οδηγηθώ σε νοσοκομείο και να μείνω για μήνες εκτός δουλειάς, καθώς το στομάχι δεν άντεξε.
Ανάλογα περιστατικά απαξίωσης και λοιδωρίας έχετε υποστεί και ορισμένοι απο σας αλλά αρμόδιοι να μιλήσετε γι' αυτά είστε οι ίδιοι.
Επίσης συμπληρώνω- εξ οσων γνωρίζω-ότι οι λόγοι της αποχώρησης αρκετών από τους 24 συναδέλφους δεν ήταν αποκλειστικά οικονομικοί, αλλά είχαν να κάνουν και με το εργασιακό κλίμα που επικρατεί στο κανάλι.
Στον ίδιο ανθρωπο για να είμαι δίκαιος (ο Τζων Κέννεντυ είχε πει ότι ποτέ το απόλυτο καλό δεν είναι από τη μια πλευρά και το απόλυτο κακό από την άλλη)-οφείλω να αναγνωρίσω ότι στήριξε ρεπόρτερς στη δουλειά τους και οφείλω επίσης να αναγνωρίσω οτι μας στάθηκε αρωγός στο θέμα των ατομικών συμβάσεων και συνέδραμε στο να λειανθούν ορισμένες επίμαχες και σε βάρος μας πλευρές τους...
Μόνο που για μένα, το σημαντικό είναι, οι ανθρώπινες σχέσεις που πρέπει να κυριαρχούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον .
Τώρα όσον αφορά το "απροσκύνητος" που είπα στη συνέντευξη αυτό έχει να κάνει με το γεγονός οτι δεν δέχτηκα-όπως και οι περισσότεροι απο σας-να κάνω εκπτώσεις στην προσωπική μου αξιοπρέπεια. Οι "Θεοδώρες", οι "Κλεοπάτρες" και οι "πραιτωριανοί" είναι ενα σύνηθες φαινόμενο σε κάθε εργασιακό χώρο, όπως και στο κανάλι και άλλωστε είχαμε να το λεμε και μεταξύ μας- ας μη κρυβόμαστε.       
Η συμπάθεια και εκτίμηση προς όλους τους συναδέλφους είναι ουσιαστική και όχι στα...χαρτιά .
Για το φίλο Βίκτορα έχω να πω οτι τρέφω απόλυτη εκτίμηση αλλά να του προσθέσω -αναφερόμενος στην επιστολή του προς εμένα- ότι πήγα στο γραφείο του και μιλούσαμε επί μισή ώρα την προτελευταία φορά που βρέθηκα στο κανάλι. Την ημέρα της αποχώρησής μου δεν τον χαιρέτησα γιατι απλώς την ώρα που πήγα στο κανάλι για να παραλάβω την καταγγελία της σύμβασής μου, δεν ηταν στο γραφείο του, όπως αυτό συνέβη και με ορισμένους άλλους συναδέλφους που έλειπαν στο ρεπορτάζ.
΄Οσο για τις δραστικές αλλαγές που απαιτούνται στο δελτίο και για τις οποίες έκανα λόγο στη συνέντευξη, εξέφρασα την άποψή μου συμμεριζόμενος σε πολλά και δικές σας απόψεις που κατά καιρούς εκφράζαμε ο ένας στον άλλο.
Οσο για τα τηλεπαράθυρα-δεν αφορά τους κομίζοντες ειδήσεις- σχολίασα το τι ακούμε όλοι μας καθημερινά κυκλοφορώντας στο δρόμο, ας μη κρυβόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι.
Αυτά είχα να πω και ο αναμάρτητος πρώτος τo λίθο βαλέτω...
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους μας και πάνω απ' όλα να προσέχουμε την υγεία μας...."

   Και το ερώτημα παραμένει: ποιος είναι ο "αυτοκράτορας" του MEGA  που πίκρανε τον Θάνο Πασχάλη, τον δημοσιογράφο που τίμησε με την καλή δουλειά του το κανάλι και δεν τσακώθηκε ποτέ στα 22 χρόνια που υπηρέτησε ως δημοσιογράφος του MEGA;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...