Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Βραβεύονται οι μικροί δημοσιογράφοι ... στη μνήμη του Λευτέρη Δασκαλάκη

Την Τρίτη 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής των βραβείων στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων στον οποίο συμμετείχαν όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου, από τις 25 Απριλίου ως τις 25 Μαΐου.

Την πρωτοβουλία για αυτό το διαγωνισμό είχε η Προοδευτική Πολιτιστική Κίνηση "Λευτέρης Δασκαλάκης", που την αφιέρωσε στη μνήμη του δημοσιογράφου Λευτέρη Δασκαλάκης που έφυγε πολύ νωρίς. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι η ΕΣΗΕΠΗΝ και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" και "Φαιστός".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου. Θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου.

«Ψύλλος» είναι ο τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο Ηλίας Σεϊτανίδης. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα.

Κι όπως γράφει ο ίδιος σ' ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά...». Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του '60. Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Δημήτρης Σπύρου συγγραφέας, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ο οποίος θα μιλήσει για την ταινία, το ομώνυμο βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε, και θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες.

Θα ακολουθήσει ένα σύντομο αφιέρωμα στο δημοσιογράφο Λευτέρη Δασκαλάκη που τον είχε οραματιστεί και η βράβευση των σχολείων και των μαθητών που διακρίθηκαν στον ομώνυμο διαγωνισμό.

Τα βιβλία που θα συνοδεύουν τις διακρίσεις είναι προσφορά των εκδόσεων "Πατάκης" και "Ταξιδευτής".

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...