Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Αρχίζουν οι "γάμοι" των καναλιών !

Το σενάριο των συγχωνεύσεων στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης ακούγεται εδώ και πολύ καιρό, ενώ τώρα πια και επίσημα θεωρείται η μοναδική λύση για την επιβίωση των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

Ωστόσο, αυτή η διέξοδος που αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες της αγοράς καθυστερεί και έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή του νόμου για τα ΜΜΕ. Ενας νόμος που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 με στόχο να παρουσιαστεί σε έξι μήνες, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει συμβεί. Μόνον έτσι θα μπορούσε να προχωρήσει η «ένωση» του ΑLPHA με τον ΑΝΤ1 ή του MEGA με το STAR ή η ένταξη κάποιου συγκροτήματος Τύπου στο MEGA.

Η τηλεόραση βρίσκεται ήδη στα όρια του πανικού. Οι συνεχόμενες περικοπές σε πρόγραμμα αλλά και αμοιβές δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα και τα οικονομικά στοιχεία όλων των σταθμών με τις ζημιές των εκατομμυρίων ευρώ έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η παράλληλη συνεχής πτώση της διαφημιστικής δαπάνης οδηγεί στην αναζήτηση άμεσων λύσεων. Τα στοιχεία των διαφημιστικών εσόδων για το πρώτο 3μηνο είναι εξίσου εφιαλτικά. Η τηλεόραση καταγράφει μείωση σε σχέση με το 2010 κατά 21,67% έχοντας πάρει από την αγορά 126,8 εκατ. ευρώ.
Ετσι, σε πρώτη φάση, και με τη βούλα της Ενωσης Ιδιοκτητών, ζητείται από την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στις συγχωνεύσεις μεταξύ ομίλων και εταιρειών και να επιτρέψει την κάθετη και οριζόντια συγκέντρωση πολλών και διαφορετικών ηλεκτρονικών Μέσων στην ομπρέλα ενός ομίλου. Τα τηλεοπτικά κανάλια συζητάνε στα σοβαρά πλέον κι άλλους τρόπους συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προσανατολίζονται σε νέες μεθόδους περικοπών στο λειτουργικό κόστος των εταιρειών τους.

Το σενάριο για την πιθανή μετακόμιση ορισμένων υπηρεσιών του MEGA στο κτίριο του STAR στην Κάτω Κηφισιά εξετάζεται σοβαρά. Πριν από μερικούς μήνες εξάλλου, το MEGA ξενοίκιασε το ισόγειο του εμπορικού κέντρου στη Μεσογείων και ενημερωτικές εκπομπές όπως η «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα ή οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη ανέβηκαν στους επάνω ορόφους, εξοικονομώντας το κόστος του (ακριβού) ενοικίου.

Υπό αυτό το πρίσμα ακούγεται ολοένα και συχνότερα η μετατροπή του TV Μακεδονία σε ΑΝΤ2. Το κανάλι τυπικά ανήκει στον όμιλο του ΑΝΤ1, όμως η ενσωμάτωσή του στο μητρικό κανάλι θα επιφέρει τη συγχώνευση όλων των λειτουργιών του καναλιού της Θεσσαλονίκης, επομένως θα γίνουν οικονομίες στο κόστος λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πρώτο βήμα συνεργασίας τέτοιου είδους ανάμεσα σε όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έχει ήδη γίνει. Σε όλους τους σταθμούς έχουν καταργηθεί τα τμήματα των τεχνικών πομπών και τη διαχείριση της εκπομπής σήματος σε όλη την Ελλάδα ανέλαβε η DIGEA. Η ψηφιακή εταιρεία είναι αυτή που ελέγχει πλέον το σήμα για όλα τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έναντι ενοικίου από κάθε κανάλι. Πρακτικά οι σταθμοί μείωσαν το κόστος κατά 50%.
ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...