Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την ΕΡΤ-3


Σε ανακοίνωσή της για τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλου σχετικά με την ΕΡΤ3, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η αναβάθμιση της ΕΡΤ3 σε δεύτερο πυλώνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι εφικτή μόνο εφόσον δοθούν στον σταθμό όλα τα αναγκαία μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αναστολή λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58 αποτελεί ενέργεια πλήρως αντιφατική με το πνεύμα ενίσχυσης της ΕΡΤ3 που κομίζουν οι εξαγγελίες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Πάγια θέση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) είναι η αναβάθμιση της ΕΡΤ3 και η ενίσχυσή της ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για την ΕΡΤ3 και επισημαίνει ως κρίσιμα ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα εξής:
  • Η ανανέωση του μοντέλου διοίκησης της ΕΡΤ3 θα είναι αποτελεσματική και ουσιαστική μόνο αν δεν ακυρώνει την αυτονομία του σταθμού, η οποία ως σχήμα ισχύει από την ίδρυσή του, δοκιμάστηκε στην πράξη και αποδείχθηκε λειτουργική.
  • Η αναβάθμιση της ΕΡΤ3 σε δεύτερο πυλώνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι εφικτή μόνο εφόσον δοθούν στον σταθμό όλα τα αναγκαία μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει.
  • Η αναστολή λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58 αποτελεί ενέργεια πλήρως αντιφατική με το πνεύμα ενίσχυσης της ΕΡΤ3 που κομίζουν οι εξαγγελίες, καθώς:
    • Στερεί από το πρόγραμμά της έναν πόλο ο οποίος υπηρετεί αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι ανατίθεται στην ΕΡΤ3 ως βασική παράμετρος της αποστολής της: τον πολιτισμό.
    • Διακόπτει βίαια μια παράδοση πολλών ετών όχι μόνο στη ραδιοφωνική ιστορία αλλά και στην πολιτιστική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να προκύπτει κανένα ουσιώδες οικονομικό όφελος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τον υπουργό Επικρατείας να εξετάσει εκ νέου όλα τα παραπάνω θέματα, στη διευθέτηση των οποίων θα επιμείνει με επιχειρήματα και, εφόσον χρειαστεί, με κινητοποιήσεις».

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΡΤ3 έχει ανεξαρτησία, πράγμα που δεν αρέσει σε πολλούς ,πρέπει να περάσει ο έλεγχος στον κεντρικό μηχανισμό των Αθηνών. Την επιδίωξη αυτή τη γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι άνθρωποι ,που ασχολήθηκαν λίγο ή πολύ με το Βορειοελλαδίτικο κανάλι . Αλώστε ανέκαθεν υπήρχαν κύκλοι και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ με πρόθεση να κλείσει η ΕΤ3 προκειμένου να διασωθεί η ΕΤ1 (πρώην ΥΕΝΕΔ).
    Οι Θεσσαλονικείς όμως , έχοντας να διαχειριστούν ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, κατάφεραν να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η απήχηση της ΕΤ3 στην κοινωνία .
    Χωρίς να θυσιάζουν απαραίτητα την ποιότητα ,πετυχαίνουν σχετικά υψηλή τηλεθέαση και εκτίμηση του κοινού ως προς την ΕΤ1 και άλλα ιδιωτικά κανάλια των Αθηνών . Πρωτοπορούν -και για πολύ καιρό οι μόνοι στην Ελλάδα -εκπέμποντας προγράμματα 16:9 Pal plus ,, κάνουν στούντιο και εκπομπές στην επαρχία ,παράγουν ντοκιμαντέρ , κλπ ,κλπ . Παράλληλα προσπαθούν να περάσουν σε tapeless περιβάλλον , αγοράζουν εδώ και μερικά χρόνια μηχανήματα High Definition για να ανανεώσουν εξοπλισμό που μεγάλο μέρος του λειτουργεί από το 1996. Επιδιώκουν να είναι μέσα στο παιχνίδι δίνοντας στον σταθμό τους δυναμική .Και όλα αυτά με ελάχιστο συγκριτικά κόστος. Γύρω στο 10% ίσως και λιγότερο του συνόλου των εσόδων της ΕΡΤ ΑΕ (90% ΝΕΤ και ΕΤ1)
    Αφού η ΕΤ3 πρέπει λόγο των ανωτέρω να παραμείνει δεν μένει πάρα το κλείσιμο της ΕΤ1 .
    Με στόχο την αναβάθμιση της ΕΤ3 ανακοινώνουμε την ανανέωση του προγράμματος και του εξοπλισμού της . Θεσσαλονικείς μην κουράζεστε , σπάζοντας το κεφάλι σας πώς θα τα καταφέρετε. Σύντομα θα εντάξουμε την ΕΡΤ3 σαν γενική διεύθυνση στην ΕΡΤ Α.Ε καταργώντας την τωρινή μορφή διοίκησης.
    Αλλά προσοχή ! Θα πρέπει να γίνει κάποια μεταφορά των προγραμμάτων της ΕΤ1 στην ΕΤ3 .
    Και τι θα έχουμε τώρα;
    Θα έχουμε μια αποκεφαλισμένη ΕΡΤ3 , καταργήσαμε την διοικητική οργάνωση της και την αυτονομία της . Τώρα ο έλεγχος θα ασκείτε από το κέντρο. Το πρόγραμμα, η τεχνική υποδομή κλπ κλπ θα αποφασίζονται στα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ. Όπως ακριβώς γινόταν με την ΕΤ1 .
    Έχουμε στην ουσία μια αναβαθμισμένη ΕΤ1 συγκαλυμμένη- μεταλλαγμένη να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις και με την ονομασία ΕΤ3.
    Λογικό συμπέρασμα ; Να το πολυπόθητο κλείσιμο της ΕΤ3, που λειτουργούσε τόσο ανεξέλεγκτα δίνοντας βήμα , φωνή και δύναμη σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς εκτός Αθηνών.
    Αναβάθμιση Τώρα …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...