Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τα φύλλα της στην Ευρώπη αγόραζε η «Wall Street Journal» για να αυξήσει την κυκλοφορία

Η «Wall Street Journal» αγόραζε κατά χιλιάδες τα φύλλα της στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξήσει πλασματικά την κυκλοφορία της. Ανώτατο στέλεχος του κολοσσού των  ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ότι η οικονομική εφημερίδα συμφωνούσε με ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν κρυφά χιλιάδες φύλλα της σε τιμή-ευκαιρία, παραπλανώντας αναγνώστες και διαφημιζόμενους για την πραγματική κυκλοφορία της.

«Ψεύδη, συκοφαντίες και κακόβουλες ερμηνείες» καταγγέλλει η News Corporation, αρνούμενη ότι η παραίτηση του διευθυντικού στελέχους της σχετίζεται με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες του βρετανικού της αντιπάλου, «Guardian».

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η «Guardian», η «Wall Street Journal» έπειθε ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργαστούν και ως αντάλλαγμα δημοσίευε άρθρα που προωθούσαν τις δραστηριότητές τους. Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα -μετά τις υποκλοπές- για την News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Υπεύθυνος για την «απάτη» θεωρείται ο Άντριου Λάνγκχοφ, διευθυντής Ευρώπης της Dow Jones, «μαμάς» εταιρείας της «Wall Street Journal», ο οποίος παραιτήθηκε. Ο συντονισμός γινόταν από το Λονδίνο και αφορούσε την ευρωπαϊκή έκδοση της «Wall Street Journal» η οποία κυκλοφορεί σε ΕΕ, Ρωσία και Αφρική.

Η απόφαση της «Wall Street Journal» να αγοράζει κρυφά τα ίδια της τα φύλλα ελήφθη τον Ιανουάριο του 2008. Η εφημερίδα σύναψε σχέσεις με ευρωπαϊκές εταιρείες που σπονσοράριζαν σεμινάρια για φοιτητές, οι οποίοι είχαν πιθανότητες να γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες.

Η «Wall Street Journal» αντάμειβε τους σπόνσορες, δημοσιεύοντας τα ονόματά τους σε ένα ειδικό τμήμα της εφημερίδας. Οι σπόνσορες πλήρωναν την διαφήμιση αυτή αγοράζοντας αντίτυπα της «Wall Street Journal» σε πολύ χαμηλή τιμή τα οποία μοίραζαν στους φοιτητές.

Το 2010, η απάτη ενίσχυσε κατά 41% την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της «Wall Street Journal» -31.000 από τα συνολικά 75.000 φύλλα.

Πέρυσι ο μεγαλύτερος σπόνσορας, η ολλανδική εταιρεία Executive Learning Partnership (ELP), απείλησε ότι θα αποχωρούσε από τη συμφωνία. Η ELP και μόνο ήταν υπεύθυνη για το 16% της κυκλοφορίας της «Wall Street Journal» στην Ευρώπη (12.000 φύλλα τη μέρα) και πλήρωνε μόλις 1 σεντ το φύλλο. Η εταιρεία είχε παραπονεθεί ότι η διαφήμιση που της έγινε στην «Wall Street Journal» δεν ήταν ανάλογη του ποσού που πλήρωσε.

Στις 9 Απριλίου 2010, ο Λάνγκχοφ έστειλε email στην ELP για να προτείνει νέα συμφωνία: Η ELP θα συνέχιζε να αγοράζει 12.000 φύλλα την ημέρα στην ίδια τιμή και ως αντάλλαγμα θα είχε, μεταξύ άλλων, δωρεάν διαφήμιση στην «Wall Street Journal» και «τουλάχιστον τρία άρθρα για τις δραστηριότητες της εταιρείας».

Η υπόθεση ενισχύει την ανησυχία των μετόχων της News Corp για την πορεία της εταιρείας.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών οδήγησε στην παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «News of the World», ενώ ο ίδιος ο Ρ.Μέρντοχ εκλήθη να καταθέσει ενώπιον Βρετανών βουλευτών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...