Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Δικαίωση Γάλλων δημοσιογράφων από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Midi Libre Headline
Midi Libre Headline (Photo credit: chez loulou)
Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δικαίωσε τέσσερις Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν δεχτεί κατ' οίκον έρευνες και κατασχέσεις εξαιτίας των αποκαλύψεων τους στην εφημερίδα "Midi Libre" για συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης.

Στην απόφαση καταδικάζεται η Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ την υποχρέωσε να καταβάλλει και από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους δημοσιογράφους, για ηθική και υλική βλάβη.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι είναι οι Φρανσουά Μαρτίν, Ζακί Βιλασέκ, Άντονι Τζόουνς και Πιερ Μπρουνόθ και το επίμαχο δημοσίευμα ήταν της περιόδου 2005 και ενοχοποιούσε πρώην μέλος της Γαλλικής Γερουσίας, σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης.
Την έρευνα προκάλεσε καταγγελία του θιγόμενου πολιτικού, αλλά δεν προέκυψε η αποκάλυψη της πηγής των δημοσιογράφων,

Ακολούθησε προσφυγή των δημοσιογράφων στα γαλλικά δικαστήρια, που όμως απέρριψαν όλες τους τις προσφυγές με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι, οι έρευνες που διατάσσονται να γίνουν, σε σπίτια και χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, με στόχο την αποκάλυψη των "πηγών" τους, παραβιάζουν το επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...