Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΟΑΣΕ: Αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία

Περίπου 95 δημοσιογράφοι τελούν σήμερα υπό κράτηση στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος εξέφρασε ανησυχία γι' αυτό και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να τροποποιήσουν τη νομοθεσία που ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης.

«Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στην φυλακή στην Τουρκία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ανησυχητικό και απαιτεί από την πλευρά των αρχών μια άμεση προσοχή και μια άμεση δράση», σημείωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθεροτυπία Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση, ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή σχεδόν διπλασιάστηκε σε ένα χρόνο, περνώντας από τους 57 στους 95.

Ο αριθμός αυτός «εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για το νόμο και την πολιτική σε σχέση με τη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Η ίδια εξέφρασε επίσης φόβους για το ότι «η απειλή φυλάκισης μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σημαντική αυτολογοκρισία».

«Ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μην φυλακίζονται πια για τη δουλειά τους. Αυτοί που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», επέμεινε η Μιγιάτοβιτς.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΑΣΕ, η προληπτική κράτηση συχνά παρατείνεται για τους δημοσιογράφους που κινδυνεύουν με μεγάλες ποινές φυλάκισης.

Τα άρθρα του αντιτρομοκρατικού νόμου χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για τη δίωξη των δημοσιογράφων.

Η Μιγιάτοβιτς αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας. «Ωστόσο», σημείωσε, «η πραγματοποίηση αντικειμενικών ρεπορτάζ για όλα τα θέματα, επίσης γι' αυτά που αφορούν ευαίσθητα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι μιας δημοκρατικής κοινωνίας και οι δημοσιογράφοι έχουν έναν απαραίτητο ρόλο για την πληροφόρηση του πληθυσμού».

Η ίδια διευκρίνισε τέλος ότι απέστειλε την έρευνα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προτείνοντάς του τη βοήθεια του ΟΑΣΕ για τη μεταρρύθμιση των νόμων περί μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...