Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Πρώην αξιωματικός της αστυνομίας κατηγορείται για το φόνο της Πολιτόφσκαγια

Επίσημα απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες εναντίον του Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, πρώην αξιωματικού της αστυνομίας της Μόσχας, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτόφσκαγια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής έρευνας, ο Λομ-Άλι Γκαϊτουκάγεφ, ένας άνδρας τσετσενικής καταγωγής που βρίσκεται στη φυλακή, έλαβε «το 2006 τη διαταγή να σκοτώσει τη δημοσιογράφο για λογαριασμό ενός ανθρώπου η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ταυτοποιηθεί από την έρευνα».

Γι’ αυτό το σκοπό ο Γκαϊτουκάγεφ δημιούργησε μια εγκληματική οργάνωση και στρατολόγησε έξι ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ο Παβλιουτσένκοφ, ο οποίος ασχολήθηκε «από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2006 με το να καθορίσει πού βρίσκεται η οικία του θύματος και να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις του, ενώ ενημέρωνε σχετικά τα άλλα μέλη της οργάνωσης», προσθέτει η ανακοίνωση χωρίς να αναφέρει την ταυτότητα των άλλων μελών της οργάνωσης.

Ο Παβλιουτσένκοφ προμηθεύτηκε επίσης τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο έγκλημα, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2011 και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, ενώ τον Μάιο του 2012 τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για λόγους υγείας.

Ήδη η επιτροπή έρευνας έχει ανακοινώσει ότι συνέλαβε τον Μάιο του 2011 στην Τσετσενία τον άνθρωπο που φέρεται να δολοφόνησε την Πολιτόφσκαγια, τον Ρουστάμ Μαχμούντοφ. Εξάλλου οι δύο αδελφοί του, Ιμπραγκίμ και Τζαμπράιλ, κατηγορούνται επίσης για συνέργια στο έγκλημα. Αν και απαλλάχθηκαν από δικαστήριο λόγω έλλειψης στοιχείων, το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας είχε παραπέμψει την υπόθεση στο εφετείο και έκτοτε έχει ανοίξει εκ νέου η έρευνα εναντίον τους.

Η Άννα Πολιτόφσκαγια, που εργαζόταν για την εφημερίδα της αντιπολίτευσης Novaia Gazeta, δολοφονήθηκε το 2006 έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα για τις αποκαλύψεις της σχετικά με τις ρωσικές ωμότητες στην Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...