Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και ποιητής Γιώργος Κάρτερ

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε πρόσφατα (Κυριακή 22/7) από τη ζωή ο βραβευμένος δημοσιογράφος και ποιητής Γιώργος Κάρτερ. Με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Κάρτερ ξεκίνησε τελικά την καριέρα του από το χώρο της τηλεόρασης από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της τη δεκαετία του '60.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Κατά την ίδια περίπου περίοδο (1955 και 1962 αντίστοιχα) εκδίδονται τα πονήματα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του» και «Γνωριμία με την τηλεόραση». Τα συγκεκριμένα συγγράμματα αποτέλεσαν βασικά κομμάτια της Ελληνικής βιβλιογραφίας με θέμα τη μελέτη των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα μας.

Μετά τη μεταπολίτευση, ο Γιώργος Κάρτερ παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τις Ειδήσεις, επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Ο ίδιος διετέλεσε διευθυντής τηλεόρα-σης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, λόγω και της καλλιτεχνικής του φύσης, ο Κάρτερ ανέλαβε την προεδρία της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και την προεδρία της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Κάρτερ έχει εκδώσει συνολικά περισσότερα από 33 βιβλία από το 1945 οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τα ποιήματα του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα ρουμανικά κλπ. 
 
Για την ποίηση του, ο Κάρτερ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1999 – 2000. Την ίδια περίοδο, ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων Κέρκυρας τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Το 2006, η ΕΡΤ -3 τον βράβευσε για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε, επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από τον Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.
 
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...