Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δικαιώνει το «Βήμα» η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων


Για τις  απειλές από τον ανώτερο αξιωματούχο του ΔΝΤ 


Στο πλευρό του Έλληνα δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τό Βήμα» κ. Ζώη Τσώλη,  τάσσεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή καταδικάζει την συμπεριφορά του Μπόμπ Τράα, ο οποίος απείλησε ότι θα σταματήσει την ενημέρωση προς την εφημερίδα.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της  η ΕΟΔ αναφέρει :
«Η ΕΟΔ καταδικάζει τις απειλές, που εκτόξευσε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ στην Ελλάδα ότι θα διακόψει την ενημέρωση εφημερίδας, επειδή δημοσιογράφος της αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του.
Η απειλή διατυπώθηκε από τον κ. Μπομπ Τράα, ανώτερο αξιωματούχο της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο οποίος αντέδρασε με αυτό τον τρόπο σε ρεπορτάζ του Ελληνα δημοσιογράφου Ζώη Τσώλη, της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Ο Ζώης Τσώλης στις 24 Ιουνίου, δημοσίευσε αποκλειστικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα, που περιελάμβανε πληροφορίες και στοιχεία για την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία δύο χρόνια σε ορισμένα υπουργεία, παρά τις αντίθετες επιταγές του μνημονίου, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο δημοσιογράφος προσκλήθηκε για να συναντηθεί με τον κ. Μπομπ Τράα, ο οποίος απερίφραστα τoυ ζήτησε να αποκαλύψει «πώς βρήκε» τα σχετικά έγγραφα, που χρησιμοποίησε στο άρθρο του. Στη συνέχεια, ο Τράα απείλησε ότι θα σταματήσει την ενημέρωση προς την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν άλλες εφημερίδες, οι οποίες "μεταφέρουν με ακρίβεια" τα στοιχεία, που τους παρέχουν.
«Αυτού του είδους η συμπεριφορά από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο είναι ανάρμοστη και επικίνδυνη για το επάγγελμα, η απαίτηση να αποκαλύψει ένας δημοσιογράφος την πηγή από την οποία έλαβε ακριβή στοιχεία παραβιάζει ξεκάθαρα θεμελιώδεις κανόνες της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
«Τη στιγμή που τα διεθνή και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιβάλλουν χάρη της λιτότητας, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στους Ελληνες, εμείς πιστεύουμε ότι η κοινωνία πρέπει να ενημερώνεται για ότι συμβαίνει και ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς πιέσεις και χωρίς φόβο», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Ο Ζώης Τσώλης είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ μέλους της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία προειδοποιεί επισημαίνοντας ότι «επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά προσβάλλει σύσσωμο τον ελληνικό Τύπο».
Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλούν τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κ. Τράα, να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...