Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου θα στηρίξει το WikiLeaks

English: The logo used by Wikileaks
English: The logo used by Wikileaks (Photo credit: Wikipedia)
Προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησαν ένα «Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου», το οποίο θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια, ανάμεσά τους και τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FOPF) προτίθεται να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει «την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που θα έχει ως στόχο να αποκαλύψει πράξεις κακοδιαχείρισης, τη διαφθορά και τις παράνομες πράξεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Το ίδρυμα δίνει τη δυνατότητα «οι δωρεές προς το WikiLeaks να εκπίπτουν πλέον από τους φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη». Επιτρέπει δε και τη χρηματοδότηση και άλλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως οι «TheupTake», «TheNationalSecurityArchive» και «MuckRockNews».

Ο... ρόλος του WikiLeaks

Το WikiLeaks έγινε παγκόσμια γνωστό το 2010 με τη δημοσίευση εμπιστευτικών κι απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Σε ανακοίνωσή του που τιτλοφορείται «το WikiLeaks κηρύσσει τον πόλεμο στους τραπεζικούς αποκλεισμούς», κατηγορεί τις γιγαντιαίες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard, τον ιστότοπο εκκαθάρισης πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal και την Bank of America, ότι μπλόκαραν «το 95% των δωρεών προς όφελος του WikiLeaks». Γεγονός που προκάλεσε μείωση των οικονομικών αποθεμάτων του ιστοτόπου «από πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το 2010, σε λιγότερο από χίλια δολάρια το Δεκέμβριο του 2012».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ασάνζ είχε ισχυριστεί ότι αυτό το μπλοκάρισμα των δωρεών είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια εσόδων ύψους 36,9 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πολεμήσαμε αυτόν τον ανήθικο αποκλεισμό για δύο ολόκληρα χρόνια. Τον καταρρίψαμε ενώπιον των δικαστηρίων στη Γαλλία και τη Γερμανία, και σήμερα, με τους γενναιόδωρους και ισχυρούς φίλους μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην Πρώτη Τροπολογία (του αμερικανικού Συντάγματος) θα τον καταρρίψουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...