Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Κανόνες για το mediaκο τοπίο από την ΠΟΣΠΕΡΤ

Τη συνολική αναδιάρθρωση του τοπίου στα media προτείνει η ΠΟΕΣΠΕΡΤ στο πολυσέλιδο υπόμνημα της προς τον υπουργό των ΜΜΕ . Εξαρχής δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση της στα σενάρια κατάργησης του ανταποδοτικού τέλους που θα επιφέρει στραγγαλισμό και αφανισμό της ΕΡΤ αλλά και απώλεια εσόδων για το δημόσιο που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Για το μέλλον και την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης η ΠΟΣΠΕΡΤ προτείνει: Προσλήψεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΡΤ, την εκπόνηση νέου business plan και νέου οργανογράμματος μετά από διάλογο και συμφωνία με την ομοσπονδία.

Στη λειτουργία της κρατικής τηλεόραση ζητά την ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής στο 60%-70% της συνολικής τηλεοπτικής παραγωγής, τη σύσταση επιτροπής ελέγχου (με συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) εξωτερικών παραγωγών, τον καθορισμό κανόνων και δεικτών (κόστος/λεπτό, κόστος/επεισόδιο, αμοιβές/κόστος κ.λ.π.) μέσα από θέσπιση: ειδικού Κανονισμού λειτουργίας για την προμήθεια Εξωτερικών Παραγωγών, διαδικασίες ελέγχου καλής εκτέλεσης της εκάστοτε παραγωγής. Στις περιπτώσεις μικτών παραγωγών να συμμετέχει διευθυντής παραγωγής και σκηνοθέτης της ΕΡΤ από τον σχεδιασμό της εκπομπής. Και ακόμη: Απόδοση παραστατικών, υποχρέωση από πλευράς διοίκησης να απαντά αιτιολογημένα και σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο, στις προτάσεις εκπομπών, υποχρέωση της διοίκησης να δικαιολογεί δημόσια τα ποσά που διατίθενται για κάθε παραγωγή προγράμματος.

Προτείνει επίσης την αύξηση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού, εκφράζοντας την υποστήριξη της στη επιμονή της προηγούμενης διοίκησης να αναβαθμίσει ψηφιακά όλες τις λειτουργίες της ΕΡΤ. Καταθέτει επίσης προτάσεις για τα Μουσικά Σύνολα και τα δορυφορικά προγράμματα. Για το νέο νόμο περί ΜΜΕ η ομοσπονδία θεωρεί αδιαπραγμάτευτο ότι η ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου θα διαθέτει 2,5 πολυπλεξίες, όπως στο μεταβατικό στάδιο, για τα ψηφιακά της προγράμματα.

Μεγάλο μέρος της επιστολής καταλαμβάνουν οι προτάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ για τις αμοιβές και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν εξαιτίας της ΔΕΚΟ-ποίησης με την ισχύ των πλαφόν σε μισθούς, εκτός έδρας και υπερωρίες. Όπως επισημαίνεται η φύση δραστηριοτήτων της κρατικής τηλεόρασης οδηγεί σε δυσεπίλυτα προβλήματα και η λύση να δίνονται σε εξωτερικές εταιρείες με ανάθεση σε εργολάβους ανεβάζει το κόστος για την ίδια την ΕΡΤ. Προτείνει συγκεκριμένα μέρα για τους όρους μισθοδοσίας, τις προσλήψεις και τους συμβασιούχους εργασίας.

Για τα ιδιωτικά ΜΜΕ η ΠΟΕΣΠΕΡΤ καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών ζητά τη ρύθμιση του τοπίου με συγκεκριμένα μέτρα όπως: Την υποχρέωση των σταθμών να διατηρούν τα δικά τους παραρτήματα πλήρως επανδρωμένα τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Οι σταθμοί που θα πάρουν άδεια να αποδεικνύουν την τεχνική τους ικανότητα, να απαγορεύεται ρητά η εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών από τον ίδιο χώρο, η κοινή χρήση του τεχνικού προσωπικού τους και η κοινή χρήση του εξοπλισμού τους. Να παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση κατοχής άδειας άσκησης επαγγέλματος. Να υποχρεωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην κάνουν απολύσεις έναντι του ενοικίου που δεν πληρώνουν στο κράτος. Να εφαρμοστεί η ισχύουσα τηλεοπτική νομοθεσία για όσους εργάζονται στο διαδίκτυο, στο web radio και tv, ip tv και ip radio ή όποια άλλη μορφή λειτουργίας και εκπομπής. Να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία από μία έως δύο μέρες την βδομάδα, οι ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, παράνομες μεταβολές του χαρακτήρα των καναλιών (από ενημερωτικούς σε ψυχαγωγικούς ).

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...