Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η δημοσιογράφος που τρομοκρατεί τον Πάγκαλο, τον Στουρνάρα και τους ολιγάρχες


H Kerin Hope, ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Γιάννη Στουρνάρα και λογομάχησε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε ταβέρνα, σφυρηλατεί την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές κοινό και κάνει μόδα τη λέξη «ολιγάρχης».

Από το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι, όπου μένει τα τελευταία 20 χρόνια, η Κerin Hope εξορμά κάθε μέρα στα γραφεία υπουργών και κορυφαίων επιχειρηματιών, καθώς κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην μικροκαμωμένη καστανή Αγγλίδα που δίνει το στίγμα για την ελληνική κρίση στην μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα του κόσμου. Τα άρθρα της στους Financial Times (τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση) αναμεταδίδονται διεθνώς και συχνά γεννούν ειδήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και για την Ελλάδα.

Το πάθημα του Στουρνάρα (που δεν έγινε μάθημα)

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μπορεί να ξεχάσει βεβαίως πώς την πάτησε από την Kerin Hope, στην οποία δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο το περιβόητο «το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά». Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ποτέ ότι έκανε τη δήλωση, όμως στην οδό Νίκης πολλοί ένιωσαν να ανατριχιάζουν όταν είδαν το συμπέρασμα της ρεπόρτερ: «H Ελλάδα κάνει στροφή 180 μοιρών για το αίτημα χαλάρωσης των όρων του μνημονίου». Ο τίτλος μάλιστα στο εξώφυλλο της Financial Times ήταν «Η Ελλάδα υποχωρεί».

Φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών δεν πτοείται όμως, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα η κα Hope εθεάθη στο υπουργείο και σύμφωνα με πληροφορίες του απέσπασε συνέντευξη η οποία ενδεχομένως θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος τύπου σε ελληνικό υπουργείο που να μην στέκεται προσοχή όταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούει τη δαιμόνια ρεπόρτερ να κάνει ερωτήσεις ή να ζητά τον υπουργό ή και τον πρωθυπουργό για δηλώσεις. Συνήθως μέσα σε μια δύο ώρες το αίτημά της έχει ικανοποιηθεί...

Ζει στο Κολωνάκι, κάνει βόλτες στη Γλυφάδα, τρώει στα Εξάρχεια

H σχέση της Κerin Hope με την Ελλάδα ξεκινάει από τη δεκαετία του '80 όταν ήταν ανταποκρίτρια του Associated Press. Eπέστρεψε δυναμικά στις αρχές της δεκαετίας του '90, ως ανταποκρίτρια των Financial Times σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βουλγαρία. Μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο Κολωνάκι και ανησυχεί ιδιαιτέρως για την αύξηση της εγκληματικότητας. Μάλιστα σε κείμενό της έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι κατόπιν συστάσεων των γειτόνων της έβαλε σιδερένια πόρτα ασφαλείας, αλλά και στην αιφνίδια επίσκεψη που δέχθηκε από ποντικό «εμβληματικό σημάδι μιας πόλης σε ύφεση». Στο άρθρο της επικαλείται μάλιστα και την μαρτυρία του εξολοθρευτή που κάλεσε (πρώην ψαρά) ο οποίος της είπε με χαρά πως οι δουλειές του έχουν αυξηθεί επειδή ο Δήμος της Αθήνας μείωσε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση των τρωκτικών στην Αθήνα.

Ως κλασική Αγγλίδα αγαπά την ελληνική θάλασσα και της αρέσουν οι βόλτες στα Νότια Προάστια, ενώ συχνάζει για φαγητό σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια όπου απολαμβάνει τις αγαπημένες της λεμονάτες σούπες το χειμώνα, ή τις γεμιστές ντομάτες το καλοκαίρι κάτι από την κληματαριά στην αυλή.

Όταν η Ηοpe έκανε έξω φρενών τον Πάγκαλο

Σε μια άλλη ταβέρνα, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, η Κerin Hope βρέθηκε να τρώει σε διπλανό τραπέζι με τον Θεόδωρο Πάγκαλο λίγο μετά την εποχή του περιβόητου «μαζί τα φάγαμε». Με το γνωστό διεκδικητικό και αδέκαστο στυλ της, τον πλησίασε για να του αποσπάσει δηλώσεις. Ο Πάγκαλος εξερράγη θεωρώντας προκλητικό το στυλ της και της επιτέθηκε φραστικά. Ακολούθησε μια απίστευτη λογομαχία που έχει πάρει διαστάσεις αστικού μύθου στην Αθήνα.

Μπορεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δυναμικής ρεπόρτερ να μην έχουν τα καλύτερα να πουν για αυτήν, όμως το εισαγγελικό της ύφος και η απαίτησή της να πάρει απαντήσεις για όλα, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο στυλ, αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη άποψη και εικόνα για την Ελλάδα και στα γραπτά της. Δεν κουράζεται να αποδίδει ευθύνες χρησιμοποιώντας ονόματα και είναι σαφής: «Aπερίσκεπτοι πολιτικοί, άπληστοι τραπεζίτες, διεφθαρμένοι γραφειοκράτες και αδηφάγοι ολιγάρχες συνέβαλλαν στην καταστροφή της Ελλάδας».



Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...