Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Google θα πληρώνει τις βελγικές εφημερίδες

Σε συμφωνία για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας κατέληξε η Google με μια ομάδα γαλλόφωνων βελγικών εφημερίδων, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη έξι ετών, με την αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, να πληρώνει «μεταξύ 2% και 3% του ετήσιου τζίρου» των εφημερίδων, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

 Την ίδια ώρα πάντως χθες, ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιντ υπερασπιζόταν την πολιτική της εταιρείας του να αποφεύγει να πληρώνει φόρους στη Βρετανία, λέγοντας: «Είμαι πολύ περήφανος. Αυτό είναι ο καπιταλισμός». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, η Google είχε πωλήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι στη Βρετανία, αλλά πλήρωσε φόρους μόλις 6 εκατομμύρια. 
Ο Σμιντ είπε ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι απολύτως νόμιμες και η εταιρεία πληρώνει τους «φόρους που πρέπει». «Είμαι πολύ περήφανος για τη δομή της εταιρείας», κατέληξε. «Κάναμε ό,τι κάναμε βασισμένοι στα κίνητρα που μας προσφέρουν διάφορες κυβερνήσεις ώστε να λειτουργούμε». 
Εκείνο πάντως που δεν θα αποφύγει η Google, απ' ό,τι φαίνεται, έπειτα και από τη χθεσινή συμφωνία στο Βέλγιο, είναι να αναρτά δωρεάν άρθρα από εφημερίδες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κίνημα εναντίον της από τον διεθνή Τύπο, ώστε τουλάχιστον να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα.

Το 2006, η Copiepresse, η ένωση των γαλλόφωνων εφημερίδων του Βελγίου, υπέβαλε αγωγή εναντίον της Google, θεωρώντας ότι ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός δεν έχει δικαίωμα να αναρτά links σε άρθρα τους στο Google News χωρίς να έχει λάβει άδεια και χωρίς να πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα. Κέρδισαν πρωτοδίκως και τον Μάιο κέρδισαν και στο Εφετείο.

Τότε η Google μπλόκαρε τις συγκεκριμένες εφημερίδες από τη μηχανή αναζήτησής της, αλλά αργότερα υποχώρησε και ζήτησε τη γραπτή συναίνεση των ιδιοκτητών των εφημερίδων ώστε να δημοσιεύονται άρθρα από αυτές. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν το ένα τις υπηρεσίες του άλλου, βάζοντας διαφημίσεις της Google στις εφημερίδες.
 
10 δισ. δολάρια στις Βερμούδες

Η Google αποκάλυψε ότι έχει στείλει σχεδόν 10 δισ. δολάρια από όλο τον κόσμο στις Βερμούδες γλιτώνοντας έτσι περίπου 2 δισ. σε φόρους το 2011
ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...