Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ψάρια – σφουγγάρια – δυναμίτες Ένα ρεπορτάζ στην θάλασσα, στον βυθό και στην στεριά


Το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής έρευνας  την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στις 23.50, στο MEGA


Ποια μυστικά κρύβουν οι θάλασσες μας; Γιατί οι σφουγγαράδες στην Κάλυμνο συνεχίζουν τις βουτιές; Τι δικαιολογίες έχει αυτός που ψαρεύει με δυναμίτες; Οι Αθηναίοι τι ψάρια τρώνε; Είναι υγιεινά τα ψάρια των ιχθυοτροφείων; Ποιος σκοτώνει τα μωρά του ξιφία; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει πολλά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να καταστρέψουμε τα παλιά καΐκια; Γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να ψαρέψουν τόνο και οι Ιταλοί μπορούν; Γιατί οι ψαράδες της Καλύμνου δεν θέλουν να ψαρεύουν τον Μάιο; Ως πότε οι ανεμότρατες θα θερίζουν τον βυθό των θαλασσών;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι κάμερες της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στους ψαρότοπους ανοιχτά της Αττικής,  αλλά και στην Κάλυμνο, το νησί του σφουγγαράδων, με τα 658 καΐκια της, τον μεγαλύτερο δηλαδή αλιευτικό στόλο παράκτιας αλιείας στη Μεσόγειο.

Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν:

Ο Νικόλας Κατσίλης που από μικρός ήθελα να γίνει μόνο ψαράς και τίποτε άλλο.  Σήμερα ο 20χρονος ψαράς ταξιδεύει με τα ξιφιάδικα και γυρνάει σπίτι του κάθε 30-40 μέρες. Η κοπέλα του η Ειρήνη όμως, ξέρει ότι αυτή είναι η μοίρα των γυναικών σε τούτο το νησί και δεν διαμαρτύρεται.
Ο Νικόλας Πεταλάς, ιχθυοκαλλιεργητής που ήταν  μετανάστης στην Αυστραλία, έβγαλε λεφτά και ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει ένα από τα πιο σύγχρονα ιχθυοτροφεία. Απαντάει σε όλα τα απαγορευμένα ερωτήματα σε σχέση με τα ψάρια ιχθυοτροφείου - τα ψάρια του είναι ανάρπαστα στο εξωτερικό. Θέλει να φύγει και να γυρίσει πίσω στην Αυστραλία, την «ωραία πατρίδα» όπως την ονομάζει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα για καθαρές επιχειρήσεις.
Ο Χρήστος Χιώτης ο ψαράς από την Αίγινα που περιμένει τις μπουλντόζες για να του καταστρέψουν το καΐκι. Ο «Γιάννος» του θα γίνει συντρίμμια  κι αυτός θα πάρει 90.000 ευρώ από την ΕΕ που επιδοτεί την απόσυρση και την καταστροφή των παλιών καϊκιών της Ευρώπης.
Η Μαρία Δαμανάκη Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια σε θέματα θαλασσών και αλιείας – η οποία θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις μαρτυρίες των ψαράδων αλλά και το ρεπορτάζ των «Πρωταγωνιστών».

Αποστολή: Βελίκα Καραβάλτσιου

Ρεπορτάζ:  Άντρη Κωνσταντίνου – Λεωνίδας Σάββας
Συντονισμός: Λίνα Παπαδάκη
Κάμερα: Γιώργος Πετράκης – Μαρία  Μαράκη
«Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, στις 23.50, το Β’ Μέρος, στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...