Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία οι δημοσιογράφοι

Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια στην Ουκρανία, κυρίως από τις δυνάμεις ασφαλείας


Πολλοί δημοσιογράφοι στην Ουκρανία έγιναν θύματα επιθέσεων από την αρχή της πολιτικής κρίσης στα τέλη Νοεμβρίου, εκ των οποίων οι 54 έχουν ξυλοκοπηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατήγγειλε τη Δευτέρα ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση.


Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους έχουν χτυπηθεί από τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, ενώ οι 21 δέχθηκαν επίθεση από τους «τιτούσκι», νεαρούς χούλιγκαν τους οποίους έχουν στρατολογήσει οι ουκρανικές αρχές για να σπείρουν τον τρόμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης.

Είκοσι επτά δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από βομβίδες κρότου και 19 αντιμετώπισαν προβλήματα από την εισπνοή δακρυγόνων ή έχουν τραυματιστεί από πέτρες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Δεκαεπτά έχουν τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ήταν θύματα πολλών ειδών βίας.

Οι αρχές έχουν κατασχέσει το υλικό τριάντα ενός δημοσιογράφων και έχουν συλλάβει έντεκα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες δημοσιογράφων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αρκετές από τις επιθέσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι έχει καταγράψει 13 περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία «εκ προθέσεως» χτύπησε ή στοχοθέτησε και έπληξε με πλαστικές σφαίρες δημοσιογράφους που κάλυπταν τις αντικυβερνητικές οργανώσεις ή γιατρούς που βοηθούσαν τραυματίες.

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες ενός Ουκρανού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν θύμα αστυνομικής βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε, όπως προβλέπει η διαδικασία, από την ουκρανική κυβέρνηση να "του υποβάλει τις παρατηρήσεις της για το γεγονός", σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου από το Στρασβούργο, όπου εδρεύει.

Ο Ίγκορ Σιρένκο έχει καταγγείλει ότι τον χτύπησε η αστυνομία και ότι κρατήθηκε παρανόμως. Ο ίδιος δηλώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Κίεβο και ότι ξυλοκοπήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στη διάρκεια μιας βίαιης διάλυσης των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την προσφυγή του στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, φέρεται να φυλακίστηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...