Image via CrunchBaseΤο συνδρομητικό μοντέλο αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον των εφημερίδων στην επερχόμενη ψηφιακή πραγματικότητα, εκτιμά η
WAN (World Assosiation of Newspapers and News Publishers), εκτιμώντας ότι τα διαφημιστικά έσοδα από την ψηφιακή διαφήμιση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουν τα έσοδα που φέρνουν σήμερα οι έντυπες εκδόσεις.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, έρευνα της
Perfect Market -εταιρεία συμβούλων διαφημιστικών επιχειρήσεων για την αξιολόγηση του διαδικτυακού περιεχομένου- έδειξε ότι οι αποκαλούμενες «σοβαρές ειδήσεις» συγκεντρώνουν περισσότερους αναγνώστες σε σχέση με εκείνες που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του
lifestyle.
Σύμφωνα με τον Κριστόφ Ρις, διευθύνοντα σύμβουλο της WAN-
IFRA, το ερώτημα για το χώρο των εντύπων δεν είναι αν το επί πληρωμή περιεχόμενο θα φέρει τελικά έσοδα, αλλά το πώς θα επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της WAN -IFRA επισήμανε, παράλληλα, ότι ο ρόλος των εντύπων εκδόσεων μεσοπρόθεσμα δεν θα πρέπει να υποτιμάται, αφού η διείσδυσή τους, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη του Διαδικτύου, ωστόσο μακροπρόθεσμα οι ψηφιακές εκδόσεις θα επικρατήσουν με τις εκδοτικές επιχειρήσεις να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο νέο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας την ψηφιακή προοπτική των εφημερίδων, ο κ. Ρις επισήμανε ότι τα έσοδα από τη διαδικτυακή διαφήμιση δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν τα επίπεδα εκείνων που φέρνουν σήμερα τα έντυπα για τις εκδοτικές επιχειρήσεις, αφού η τιμή της ψηφιακής προβολής είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των παραδοσιακών εντύπων, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερο και το κέρδος. Ως εκ τούτου, είναι το περιεχόμενο εκείνο που θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά, φέρνοντας έσοδα από συνδρομές.
Παράλληλα, επισήμανε ο κ. Ρις ότι το γεγονός ότι η διαδικτυακή διαφήμιση παγκοσμίως αφορά δύο εταιρείες -την Google και τη Yahoo! οι οποίες μοιράζονται το 70% της αγοράς, αφήνοντας μόνο το υπόλοιπο 30% στους άλλους παίκτες- δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαφορετικές λύσεις πέρα από το συνδρομητικό μοντέλο.
«Κλειδί» το περιεχόμενο
Βάσει των παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο χώρος των εφημερίδων, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, θα επιστρέψει στη μάχη του περιεχομένου (μοντέλο από το οποίο ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, πριν την περίοδο των προσφορών).
Στοιχεία της εταιρείας Perfect Market, που αφορούν ειδικότερα την αγορά του Διαδικτύου, έδειξαν ότι οι αναγνώστες, σε αντίθεση με ό,τι κατά καιρούς ακούγεται, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα σοβαρά ειδησεογραφικά θέματα και λιγότερο για τις ειδήσεις του lifestyle.
Ειδικότερα, η εταιρεία, σε έρευνα που πραγματοποίησε αντλώντας στοιχεία για την κίνηση διαφόρων διαδικτυακών τόπων στις ΗΠΑ και αξιολογώντας τα χρησιμοποιώντας το
Google Insights, διαπίστωσε ότι οι ποιοτικές δημοσιογραφικές ιστορίες, οι οποίες αφορούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, προσελκύουν περισσότερους αναγνώστες και διαφημιζόμενους.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι θέματα που αφορούσαν την ανεργία, την πρόσφατη μόλυνση του Κόλπου του Μεξικού από την πετρελαιοκηλίδα και άλλα ανάλογου περιεχομένου, συγκέντρωσαν περισσότερους αναγνώστες σε σχέση με τη δίκη της Λίντσεϊ Λόχαν για παράδειγμα και άλλα ανάλογα θέματα από τον κόσμο των διασημοτήτων και το lifestyle.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η διευθύνουσα σύμβουλος της Perfect Market, Τζούλι Σόενφιλντ, από τα στοιχεία προέκυψε ότι μεσοπρόθεσμα η σοβαρή δημοσιογραφία αποζημιώνει αυτούς που την επιλέγουν, πράγμα τελικά αναμενόμενο, αφού τα λεγόμενα «δύσκολα θέματα» είναι εκείνα που δίνουν τις πληροφορίες για το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των αναγνωστών.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ