Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων στο Ιράν

Τη σύλληψη δύο ξένων υπηκόων «που παρίσταναν τους δημοσιογράφους» ανακοίνωσε το ιρανικό καθεστώς, χωρίς να αναφέρει ονόματα και εθνικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού πρόκειται για Γερμανούς δημοσιογράφους, ενώ ενδέχεται να έχουν επίσης συλληφθεί ο γιος και ο δικηγόρος της Σιστανέχ Αστιανί, της Ιρανής που είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της μαζί με έναν εραστή της και σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, οι δυο ξένοι υπήκοοι κατά την Εισαγγελία «παρίσταναν τους δημοσιογράφους» για να ερευνήσουν την υπόθεση της Σιστανέχ Αστιανί. Το IRNA ανέφερε ότι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ έπαιρναν συνέντευξη από το γιο της Αστιανί, ενώ η Ιρανική Εισαγγελία δήλωσε ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν δημοσιογραφική ταυτότητα και έφθασαν στο Ιράν με τουριστική βίζα.
«Ήμουν σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μαζί τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής όταν ξαφνικά ένας από τους δημοσιογράφους φώναξε 'μα καλά τι συμβαίνει εκεί;' και μου είπε 'κυρία Αχάντι πρέπει να κλείσω'» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίνα Αχάντι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού. Η ίδια επισημαίνει ότι από εκείνη την ώρα ούτε εκείνη ούτε άλλοι γνωστοί δεν έχουν νέα του γιου της Σακινέχ και υποστηρίζει πως είναι βέβαιη για τη σύλληψή του. Επιπλέον διευκρίνισε ότι οι δυο δημοσιογράφοι εργάζονται για γερμανική εφημερίδα αλλά δεν τους κατονόμασε «για λόγους ασφαλείας»
«Όμως δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, σε ποια φυλακή, ούτε αν τους πήγαν στην Τεχεράνη» προσέθεσε. Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι εργάζονται για «μια γερμανική εφημερίδα» διευκρίνισε η Αχάντι, αρνούμενη να τους κατονομάσει «για λόγους ασφαλείας».
Απελάθηκε η ανταποκρίτρια της El Pais
Το ιρανικό καθεστώς απέλασε, εν τω μεταξύ, την ανταποκρίτρια της El Pais, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα. Η Τεχεράνη αναίρεσε την άδεια παραμονής της Άνχελες Εσπινόζα και τη διέταξε να φύγει από τη χώρα εντός δύο εβδομάδων, χωρίς, σύμφωνα με την εφημερίδα, να της δώσει καμία εξήγηση.
Η Εσπινόζα πιστεύει ότι η Τεχεράνη την απελαύνει κυρίως εξαιτίας μίας συνέντευξης με τον Αχμάντ Μονταζερί, γιο του εκλιπόντος Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεϊν Αλί Μονταζερί, σφοδρού επικριτή του ιρανικού καθεστώτος. Η Ισπανίδα δημοσιογράφος είχε μάλιστα συλληφθεί τον Ιούλιο και τεθεί υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης. Επιπλεόν η Εl Pais είχε πρωτοστατήσει σε εκστρατεία υπέρ της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί. TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...