Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Από Κούβα και Ιράν οι περισσότεροι εξόριστοι δημοσιογράφοι

JOURNALISTSImage by drinksmachine via FlickrΗ Κούβα και το Ιράν είναι οι δύο χώρες που «εξωθούν» τους δημοσιογράφους στην εξορία, σύμφωνα με μια έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.

«Περίπου 70 δημοσιογράφοι υποχρεώθηκαν να εξοριστούν την περασμένη χρονιά και οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από την Κούβα ή το Ιράν, τις δύο πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου», σημειώνεται στην έκθεση της CPJ. Το Ιράν, που έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία κατά του ανεξάρτητου Τύπου τα δύο τελευταία χρόνια και η Κούβα, η οποία αποφυλάκισε κρατούμενους δημοσιογράφους για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξώθησαν 18 δημοσιογράφους, η κάθε χώρα ξεχωριστά, στην εξορία, εξήγησε η Επιτροπή.

Σε αντίθεση με την Κούβα, η κατάσταση στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική είναι πολύ καλύτερη: μόνο ένας δημοσιογράφος αναγκάστηκε να φύγει από το Μεξικό. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι δημοσιογράφοι φεύγουν από τις χώρες τους είναι η απειλή φυλάκισης. Από το 2001, όταν η CPJ ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία για το θέμα, έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους 649 δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι από αυτούς (91%) δεν κατάφεραν να επιστρέψουν ενώ μόνο το 22% εργάζεται σήμερα για κάποιο μέσο ενημέρωσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...