Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε. πρέπει να στηριχθούν

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Επικρατείας Π. Καψή, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στην επιφάνεια την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους, εξαιτίας της μερικής κατάργησης της επιδότησης στα ταχυδρομικά τέλη, τη μη καταβολή οφειλών κρατικών φορέων και ιδιωτικών εταιρειών για διαφημιστικά προγράμματα και την άνιση κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Καψή η μείωση των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, για τη διακίνηση εντύπων μέσω ΕΛΤΑ, έγινε εξαιτίας της λήψης έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, όπως προβλέφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Εντούτοις όμως, δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα περιφερειακά Μ.Μ.Ε., αλλά ούτε η ανάγκη χιλιάδων αναγνωστών και θεατών να μαθαίνουν νέα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Όσον αφορά την κρατική διαφήμιση ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ορθή και διαφανή κατανομή, μέσω της δημοσίευσης και ανάρτησης των απολογιστικών καταστάσεων των διαφημιστικών δαπανών. Δεν είναι αρκετό θα προσθέταμε εμείς. Οι καταγγελίες συνεχώς πληθαίνουν και το κράτος θα πρέπει να βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς, προκειμένου να μην θίγονται συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε.

Για το θέμα της μη καταβολής οφειλών δεν υπήρξε σαφής απάντηση και δεσμευόμαστε να επανέλθουμε σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η ενίσχυση των Περιφερειακών Μ.Μ.Ε. είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ενισχύεται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, προάγεται η Δημοκρατία, αλλά και αναδεικνύονται κρίσιμα τοπικά θέματα που δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο τους στα ενημερωτικά μέσα των Αθηνών. Η ρύθμιση των θεμάτων του Περιφερειακού Τύπου έχει καθυστερήσει σημαντικά, εξαιτίας μάλιστα και των συνεχών αλλαγών στα εποπτευόμενα Υπουργεία. Αναμένουμε από τον κ. Καψή, ο οποίος είναι και ο ίδιος δημοσιογράφος να αφουγκραστεί τα προβλήματα των μικρών και περιφερειακών Μ.Μ.Ε. και να μεριμνήσει ώστε να παραμείνουν η ζωντανή φωνή της Ελληνικής περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...