Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Παρουσίαση της νέας δομής της ΕΡΤ από τον Λάμπη Ταγματάρχη

Τον οικονομικό απολογισμό και τη νέα οργανωτική δομή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.
Στα απολογιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάστηκαν (2008 - 2012) τα έσοδα μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 61,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 60,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους μειώθηκαν κατά 105 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος επετεύχθη με τη μείωση δαπανών μισθοδοσίας λόγω αποχώρησης προσωπικού και μείωση μισθών, με μείωση λειτουργικών δαπανών και κόστους αγοράς προγράμματος και με παράλληλη μείωση εσόδων. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Στέλιος Στεφάνου τόνισε πως η πτώση των εσόδων, οφείλεται στην κρίση της διαφημιστικής αγοράς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης αναφέρθηκε επίσης, στις δράσεις που απέφεραν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών με τη γενική μείωση του κόστους αγοράς υπηρεσιών και προγράμματος, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών, την επαναδιαπραγμάτευση υφισταμένων συμβολαίων αγοράς προγράμματος, τη μείωση αμοιβών τρίτων κ.α. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη διαχείριση αγοράς προγραμμάτων, με διαπραγμάτευση όλων των συμβολαίων», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δράσεις του 2012 που θα αποφέρουν περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών και συνολικό ετήσιο όφελος 6,8 εκατ. ευρώ τόνισε την επαναδιαπραγμάτευση με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τον επαναπροσδιορισμό- εξορθολογισμό κυκλωμάτων, τη μεταφορά λειτουργικών μονάδων από τα κτίρια στην Κατεχάκη και τη Ρηγίλλης, τη συγχώνευση της ΕΤ1 με το ΠΡΙΣΜΑ και το κλείσιμο του ΣΙΝΕΣΠΟΡ, καθώς και το κλείσιμο ενεργοβόρων πομπών.
«Θέλουμε να εντάξουμε το ΠΡΙΣΜΑ στο πρόγραμμα της ΕΤ1», συμπλήρωσε ο κ. Ταγματάρχης.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε τους στόχους της νέας οργανωτικής δομής της εταιρείας με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιακών μονάδων, τη κατάργηση δεκάδων διευθύνσεων και τμημάτων, τον σαφή προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ο κ. Στεφάνου τόνισε, πως μέρος του πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί στον εκσυγχρονισμό του συνόλου των δράσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ για την είσοδο της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή με ψηφιακές κεραίες (10 εκατ. ευρώ) και εξοπλισμό για High Definition (12-13 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», ο κ. Ταγματάρχης σημείωσε πως απόφαση της διοίκησης της εταιρείας είναι η συνέχιση λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός του περιοδικού με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και βελτίωση του περιεχομένου του.
«Οι ζημιές που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το περιοδικό της Ραδιοτηλεόρασης ανέρχονται σε 250.000 ευρώ. Δίνουμε μια παράταση και το θέμα θα επανεξετασθεί τους επόμενους 3 μήνες. Αν το έλλειμμα εξαλειφθεί, το αρχαιότερο ελληνικό περιοδικό θα συνεχίσει τη λειτουργία του» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ταγματάρχης παρουσίασε το σχέδιο αλλαγών και βελτιώσεων στη λειτουργία των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της εταιρείας, με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης».
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διοικητική ένωση των 19 σταθμών, με έναν σταθμό ανά περιφέρεια, η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, και η μετονομασία όλων των «Περιφερειακών Σταθμών ΕΡΑ» σε «Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΤ».
Στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ ο κ. Ταγματάρχης τόνισε πως η εταιρεία αναμένει την κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργών, για να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των συμβασιούχων. Τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, όπως διευκρίνισε, είναι ο χρόνος προϋπηρεσίας των συμβασιούχων στην ΕΡΤ, οι τίτλοι σπουδών, οι ξένες γλώσσες, η οικογενειακή κατάσταση και τα ΑΜΕΑ.
Μεταξύ των κριτηρίων για την ανανέωση των συμβάσεων είναι η μονοθεσία. Όπως αναφέρθηκε, η αξιολόγηση από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή και η επένδυση της εταιρείας σε συγκεκριμένα πρόσωπα θα συνυπολογισθούν στην τελική επιλογή.
«Η όλη διαδικασία θέλουμε να είναι απόλυτα διαυγής. Για αυτό ζητήσαμε από την ΕΣΗΕΑ να αποστείλει αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, ενώ θα συστήσουμε και επιτροπή ενστάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Ταγματάρχης, τονίζοντας, πως στόχος είναι, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ερωτώμενος για την σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΟΣΠΕΡΤ και του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, ο κ. Ταγματάρχης δεν σχολίασε τις ανακοινώσεις του κ. Μόσιαλου, σημείωσε ωστόσο, πως το ΔΣ της εταιρείας αισθάνεται άβολα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ και δεν συμμερίζεται το σκληρό περιεχόμενό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...