Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφοδρή επίθεση στους εκδότες αλλά και στην ΕΣΗΕΑ

Σφοδρή επίθεση στους εκδότες αλλά και στην ΕΣΗΕΑ κάνει μέσα από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που κυκλοφόρησε σήμερα κανονικά, η Μάνια Τεγοπούλου (φωτό).

Επίθεση, που θα φέρει ανακατατάξεις τόσο στον εκδοτικό χώρο όσο και στην Ένωση Συντακτών και αναμένεται το "μεγάλο ξεκαθάρισμα" με τη λήξη της απεργίας.

"Σήμερα, - γράφει η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ- όπως κάθε Κυριακή, κρατάτε στα χέρια σας το φύλλο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Η εφημερίδα μας, με απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της «Ε» και της «Κ.Ε.», αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην κοροϊδία του αναγνωστικού κοινού και στην απαράδεκτη απεργοσπαστική ενέργεια να κυκλοφορήσουν τα φύλλα της Κυριακής την Παρασκευή, προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η απόφαση της ΕΣΗΕΑ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου να μην κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής.

Τα αιτήματα της 48ωρης απεργίας (Παρασκευή και Σάββατο), όπως καταγράφονται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ήταν:

*Το δικαίωμά μας στη μισθωτή εργασία και στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

*Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της κοινής γνώμης για την υπεύθυνη ενημέρωση.

Ο σκοπός της απεργίας υποτίθεται ότι ήταν να πιεστούν οι εκδότες προκειμένου να προχωρήσουν στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, μέσω της υπογραφής της ΣΣΕ, και να σταματήσουν τις απολύσεις δημοσιογράφων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ σε απόφασή του λίγες μέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ανέφερε: «Το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία στην ενημέρωση, να δεχθεί άμεσα τα εξής σημεία:

Το φύλλο της «Ε» της Παρασκευής, με την καταγγελία των εργαζομένων για τη διαπλοκή στον τύπο, και η σαββατιάτικη έκδοση με όλες τις φρέσκες ειδήσεις.1. Διατήρηση των θέσεων εργασίας - όχι στις απολύσεις.

2. Δέσμευση για μη καταφυγή σε εκβιαστικές "επιχειρησιακές" ή "ατομικές", τάχα, συμβάσεις.

3. Δέσμευση για την από κοινού με τα σωματεία στήριξη των πόρων των Ταμείων.

4. Αναγνώριση όλων των διατάξεων των ΣΣΕ, καθώς και των ιδιωτικών συμφωνιών και συμφωνία εφαρμογής αυτών.

5. Η όποια συμφωνία θα έχει ισχύ και για τα μη μέλη των ενώσεων.

6. Θα έχει ημερομηνία λήξης την 31/12/2011 και θα ενταχθεί στη ΣΣΕ που θα υπογραφεί με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ, όποιος εκδότης συμφωνούσε στα παραπάνω, θα εξαιρούνταν από την απεργία.

Η «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» πριν καν την έκδοση της ανακοίνωσης είχε ζητήσει από το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ να υπογράψει τη σύμβαση. Επίσης αποδέχθηκε τα σημεία που προέβαλε η ΕΣΗΕΑ. Ομως, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις περί υπογραφής από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, αυτό δεν έγινε, με δική της υπαιτιότητα. Την πρόθεση υπογραφής είχαν εκδηλώσει κι άλλοι ιδιοκτήτες εφημερίδων, ακολουθώντας την «Ε». Οχι όμως και οι βασικοί ανταγωνιστές της «Κ.Ε.», οι ιδιοκτήτες του «Βήματος», της «Καθημερινής» και του «Εθνους», οι οποίοι διεμήνυσαν μέσω της Ενωσης Ιδιοκτητών ότι «εμείς δεν συζητούμε αφού κάνετε απεργία. Κάντε την απεργία σας και τα λέμε στη συνέχεια». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι παραπάνω, οι οποίοι εκτός από τα εκδοτικά έχουν κι άλλου είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, από τις αρχές της εβδομάδας είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους (εν γνώσει του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ) να σπάσουν την απεργία, εκδίδοντας τα κυριακάτικα φύλλα την Παρασκευή!

Η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ αντί να προσέλθει στην υπογραφή σύμβασης με τους εκδότες που το επιθυμούσαν και να μπλοκάρει την έκδοση κυριακάτικων φύλλων την Παρασκευή, που εξευτέλιζε με αυτό τον τρόπο την απεργία, αποφάσισε την Πέμπτη να μην εξαιρέσει από την απεργία την «Ε», παρότι είχαν γίνει αποδεκτά τα αιτήματα από την ιδιοκτησία της και η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε προσκαλέσει ιδιοκτήτες να προσέλθουν και να συμφωνήσουν.

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ τήρησε αυτή τη στάση, επειδή δεν ήθελε με την απεργία να πληγούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες εκδότες (Αλαφούζος, Μπόμπολας, Ψυχάρης), οι οποίοι και αρνήθηκαν να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση. Γι' αυτό το λόγο προχώρησε σε γενίκευση της απεργίας, ώστε να μην έχουν πρόβλημα όσοι έβγαλαν απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο την Παρασκευή, αλλά να πληγούν εκείνοι που δεν θα συμμετείχαν σε αυτή την κοροϊδία. Για τους ίδιους λόγους αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε κίνηση όταν έγιναν μαζικές απολύσεις στον ΔΟΛ και μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις στον ΣΚΑΪ.

Η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, πλήττει και το χώρο του τύπου. Πολλοί εκδότες, οι οποίοι αξιοποίησαν το χώρο της ενημέρωσης για να προωθήσουν κι άλλου είδους επιχειρηματικά συμφέροντά τους, σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση όχι μόνο για να κατεδαφίσουν εργασιακά δικαιώματα, αλλά ελπίζοντας ότι θα ενισχύσουν τη θέση τους στο σύστημα διαπλοκής, ότι θα βγουν ακόμη πιο ισχυροί. Το σωματείο των δημοσιογράφων οφείλει όχι μόνο να μη διευκολύνει τα σχέδιά τους, όπως κάνει με κάποιες αποφάσεις του, αλλά να σταθεί απέναντί τους. Κι από αυτό τον αγώνα μπορούν να βγουν κερδισμένοι όλοι: και οι δημοσιογράφοι και η ενημέρωση.

Τα ερωτήματα

Από τη στάση της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ προκύπτουν μερικά αμείλικτα ερωτήματα:

-Γιατί ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να διασπάσουν το μέτωπο των ιδιοκτητών, αξιοποιώντας τη στάση της «Ελευθεροτυπίας» και όσων επιθυμούν να την ακολουθήσουν;

-Γιατί άλλαξαν συμπεριφορά στο παρά πέντε και δεν εξαίρεσαν από την απεργία την «Ελευθεροτυπία», όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε δυνατότητα να διανεμηθεί κανονικά την Κυριακή;

-Γιατί προέτρεπαν εκδότες να βγάλουν κι αυτοί απεργοσπαστικό φύλλο, λέγοντας «Γιατί δεν βγάζετε κι εσείς φύλλο την Παρασκευή όπως οι άλλοι;»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...