Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η Γερμανία ζητά από το Ιράν να απελευθερώσει δύο δημοσιογράφους

Mideast Iran Presidential ElectionsImage by "SIR: Poseyal : KNIGHT of the DESPOSYNI via FlickrΤο Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το αίτημα της Γερμανίας για την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων, που συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να πάρουν συνέντευξη από τον γιό της καταδικασμένης σε θάνατο δια λιθοβολισμού Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Έχει κατατεθεί ένα νέο αίτημα, δεδομένης της έλευσης της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε είναι πιθανό (οι δημοσιογράφοι) να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Το παρακολουθούμε». Παράλληλα, ο Μεχμανπαράστ διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τους συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατασκοπείας, έγκλημα που τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών.

Η ανακοίνωση συμπτίπτει με τη συμμετοχή της Γερμανίας, μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων που εργάζονται στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag τον Οκτώβριο έπληξε τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των συνομιλιών. Συνελήφθησαν ενώ έπαιρναν συνέντευξη από τον γιό της Αστιανί, της οποίας η καταδίκη σε θάνατο για μοιχεία έχει προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας και εγείρει ανησυχίες για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Οι συλληφθέντες δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια για να εργαστούν ως δημοσιογράφοι στο Ιράν, όπου ακόμη και οι διαπιστευμένοι ξένοι ανταποκριτές χρειάζονται επίσημη άδεια για να ταξιδέψουν εκτός.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...