Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ουγγαρία: Aνοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου περί Τύπου

Η Ουγγαρία θα τροποποιήσει τον πολύ αμφιλεγόμενο νόμο της για τα μέσα ενημέρωσης αν το απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, δηλώνοντας πάντως πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί.
«Αν οι φόβοι, όποιοι κι αν είναι, αποδεχθούν βάσιμοι» μετά το τέλος της τρέχουσας εξέτασης του κειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «θα βρούμε λύσεις», δήλωσε ο Όρμπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης να μην επιβαρύνει την ουγγρική προεδρία», πρόσθεσε ο ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο Όρμπαν αναφέρθηκε ιδιαίτερα σ' ένα συγκεκριμένο σημείο που ανησυχεί την Επιτροπή. Πρόκειται για τη σύνθεση της νέας αρχής που θα ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία, την οποία οι επικριτές του νόμου δεν θεωρούν ότι είναι αρκετά ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία. «Αν η νομική ετυμηγορία της ΕΕ είναι ότι υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση» προσώπων προσκείμενων στην εξουσία στον οργανισμό αυτό, «θα το συζητήσουμε και θα αλάξουμε αυτή την κατάσταση», υποσχέθηκε ο Βίκτορ Όρμπαν.
«Όμως είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε αμέσως, υποστηρίζοντας ότι ο ουγγρικός νόμος είναι παρόμοιος με αυτούς που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ΕΕ καλωσόρισε την υπόσχεση του Όρμπαν ότι θα τροποποιήσει, αν χρειαστεί, το νόμο περί Τύπου.
«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα γίνουν ρυθμίσεις αν το ζητήσει η Επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Πραγματικά καλωσορίζω το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να αλλάξει το νόμο αν η εφαρμογή του δείξει ότι υπάρχουν προβλήματα και πως μπορεί να δικαιολογούνται ορισμένες ανησυχίες», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...