Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σοφία Παπαϊωάννου: Χρειαζόμαστε πολύ καλή ενημέρωση

Μιλάει για τη νέα εκπομπή του Alpha «360 μοίρες»


Οι «Φάκελοι» «έκλεισαν» και η Σοφία Παπαϊωάννου, μία εκ των τριών μελών τους, βρέθηκε να αναζητεί δημοσιογραφική στέγη εκτός Σκάι. Η προσπάθεια ενίσχυσης του ενημερωτικού προφίλ του Alpha ήλθε την κατάλληλη στιγμή και η δημοσιογράφος αποφάσισε να γυρίσει «360 μοίρες»

Αυτός θα είναι και ο τίτλος της νέας εκπομπής που θα παρουσιάζει από τον Οκτώβρη και η οποία, όπως μαρτυρά ο τίτλος της, παραπέμπει σε σφαιρική ενημέρωση και σε προσέγγιση των θεμάτων από κάθε οπτική γωνία. Η Σοφία Παπαϊωάννου μίλησε στο «Βήμα» για τη μεταγραφή της και για την εικόνα της τηλεοπτικής ενημέρωσης, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει και τα όσα συνέβησαν πριν από μερικές ημέρες με το περιστατικό του προπηλακισμού της στα Εξάρχεια.

Γιατί αποχωρήσατε από τον Σκάι; Ανάγκη ή επιθυμία;
«Δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο. Ολοκληρώθηκαν οι "Φάκελοι", η εκπομπή στην οποία συμμετείχα, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι άλλο. Κάποια στιγμή πίστευα ότι θα γινόταν αυτή η αλλαγή, απλά έγινε λίγο πιο σύντομα απ' ό,τι περίμενα ή μάλλον πιο απότομα».

Τι εκπομπή θα παρουσιάσετε στον Alpha;
«Θα είναι μια εκπομπή έρευνας. Θα είμαι μόνη στην παρουσίαση αλλά θα δουλεύει μαζί μου μια μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα. Θα παίρνουμε ένα θέμα κάθε φορά και θα προσπαθούμε να το δούμε από κάθε οπτική γωνία. Θα είναι εβδομαδιαία, γι' αυτό και δεν μπορούμε να τρέχουμε πολλά θέματα παράλληλα».

Η έρευνα θα αφορά θέματα εσωτερικής επικαιρότητας;
«Ναι, γιατί έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα μας δεν έχουμε το περιθώριο να ενδιαφερθούμε για πολλά θέματα εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν τόσα ζητήματα να ερευνηθούν που ο χρόνος και το χρήμα δεν είναι οι λόγοι που δεν κινούμαστε στο εξωτερικό».

Ο Alpha δεν είναι αμιγώς ενημερωτικό κανάλι και τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση αποδυναμώθηκε. Πιστεύετε ότι θα είναι πιο δύσκολο μια εκπομπή όπως η δική σας να διεισδύσει στο κοινό του καναλιού;
«Σίγουρα ο Alpha θέλει να κάνει μια στροφή στην ενημέρωση. Αυτό που λέω για όλα και πάντα είναι ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, ακόμη και σε αυτούς που δεν θα περίμενες ότι θα σε δουν. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση: να κατακτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά. Δύσκολο αλλά και προκλητικό».

Υπάρχει πάντως ενίσχυση της ενημέρωσης στα κανάλια. Είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί;
«Η τηλεόραση πρέπει να τα έχει όλα. Δεν είμαι εναντίον της ψυχαγωγίας. Η συγκεκριμένη στροφή όμως έχει σχέση με την κατάσταση της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε υπερβολική προβολή του lifestyle. Χρειαζόμαστε πολύ καλή ενημέρωση. Θα πρέπει να αποδομηθούν κάποια πράγματα και να ξαναφτιαχτούν. Αυτός είναι και ο ρόλος του δημοσιογράφου: να κατανοήσει πλήρως αυτό που ερευνά και να το μεταδώσει στο κοινό».

Πώς κρίνετε την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα;
«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η ελληνική τηλεόραση τα πάει πολύ καλά. Υπάρχουν πολλές ενημερωτικές εκπομπές διαφορετικού στυλ και περιεχομένου. Δεν μπορείς να παρακολουθείς εκπομπές έρευνας από το πρωί ως το βράδυ! Υπάρχουν εκπομπές για όλα τα γούστα και θα υπάρχουν και στο μέλλον».

Η δουλειά του δημοσιογράφου περνά έντονη κρίση. Κατά πόσο ευθύνονται και οι ίδιοι; Μήπως μπερδεύτηκαν από κάποιους οι ρόλοι και ο σκοπός της δουλειάς;
«Δεν θέλω να κρίνω τους άλλους. Κρίση περνούν όλοι και ελπίζω να αντέξουμε και κυρίως να αντέξει η ερευνητική δημοσιογραφία. Στην τηλεόραση η έρευνα χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες δουλειά. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πόσα έντυπα και κανάλια έχουν το περιθώριο να δίνουν στους δημοσιογράφους τόσο χρόνο. Μιας ώρας εκπομπή μπορεί να έχει πίσω της έξι μήνες δουλειάς».

Πρόσφατα πέσατε θύμα προπηλακισμού στα Εξάρχεια, όπου δεχθήκατε γιαούρτια και λεκτική επίθεση. Τι ακριβώς συνέβη και γιατί;
«Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω γι' αυτό. Ηταν ένα πολύ μικρό περιστατικό για το οποίο δόθηκαν μεγάλες διαστάσεις από τα κοινωνικά δίκτυα».

tovima.gr/Συνέντευξη στην Γραμμέλη Αφροδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...