Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Θύμα» του λουκέτου στην ΕΡΤ η ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα

Ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, αλλά και προς την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης έστειλε ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας «Xenia» Πάνος Κούτρας (ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τη «Στρέλλα»), καταγγέλλοντας η ταινία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αφού τα χρήματα (130.000 ευρώ) που πρέπει να καταβάλει η ΕΡΤ ως βασικός συμπαραγωγός δεν έχουν εκταμιευθεί εξαιτίας του «λουκέτου» τον περασμένο Ιούνιο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.


Στην επιστολή, που τη συνυπογράφει η συμπαραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: 


«Στην μέση των γυρισμάτων τον περασμένο Ιούνιο πληροφορηθήκαμε το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ. Εμείς βέβαια συνεχίσαμε τα γυρίσματα. Θα ήταν αδύνατον να σταματήσουμε από επαγγελματισμό απέναντι στους χρηματοδότες μας αλλά και από συνέπεια απέναντι στη συνείδησή μας ως κινηματογραφιστές. Σίγουρα, το κάναμε παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο, αλλά έχοντας απόλυτη πίστη στις δεσμεύσεις ενός έννομου κρατικού μηχανισμού. Και είμαστε στο σήμερα».

Σημειώνεται, επίσης, ότι: «Η ΕΡΤ Α.Ε. δεν υπάρχει πια, και ενώ οι υποχρεώσεις της έχουν μεταβιβαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η μεταβατική κατάσταση της Δημόσιας Τηλεόρασης λειτουργεί και εκπέμπει, ενώ εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τύπου ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την δέσμευση για άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας, οι αρμόδιοι κωφεύουν, εθελοτυφλούν, απέχουν. Και εμείς βρισκόμαστε πλήρως εκτεθειμένοι προς τους συμπαραγωγούς μας και όσους εργάστηκαν για την ταινία».

Ο κ. Κούτρας σημειώνει ότι «βρισκόμαστε εκτεθειμένοι προς όλους τους φορείς Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου και προς όλους τους άλλους χρηματοδότες μας με επικείμενες δυσμενείς και απρόβλεπτες αξιώσεις εκ μέρους τους, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης παράδοσης ενός άρτιου καλλιτεχνικού έργου που αδυνατεί λόγω μη εκπλήρωσης του χρηματοδοτικού του πλάνου να ολοκληρωθεί».

Επισημαίνει, δε, ότι ορισμένοι από τους ξένους συμπαραγωγούς είτε ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χρηματοδότηση είτε την έχουν παγώσει.

«Ως συνέπεια όλων των παραπάνω αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε την ταινία. Aδυνατούμε να την καταθέσουμε σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Aδυνατούμε να αποφύγουμε τον διασυρμό εντός και εκτός συνόρων. Πάνω και πέρα απ' όλα αυτά, είμαστε ασυνεπείς στις πληρωμές μας απέναντι στους συντελεστές- συνεργάτες-τεχνικούς-προμηθευτές που έχουν εργαστεί ή έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην παραγωγή της ταινίας. Είμαστε επίσης οφειλέτες προς φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και υπόχρεοι σε βεβαιωμένες οφειλές δημοσίου» υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, ο Πάνος Κούτρας και η Ελένη Κοσσυφίδου καλούν τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της ταινίας, οι οποίες είναι πραγματικές και νομικές, και διασφαλίζονται από την ελληνική έννομη τάξη και προστατεύονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικά».

Τέλους, τους ζητούν «να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι όλων των Ελλήνων κινηματογραφιστών που βρίσκονται χρεωμένοι και εκτεθειμένοι από την εκκρεμή κατάσταση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα της κατάστασης, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν αυτό που οφείλουν. Να στηρίξουν επιτέλους ανοικτά και απερίφραστα τον ελληνικό κινηματογράφο που αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική γέφυρα ουσιαστικής και δημιουργικής επικοινωνίας με τον υπόλοιπο πλανήτη και το αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...