Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μπήλιω Τσουκαλά στο Newpost: «Κάποιοι ήθελαν η ΕΡΤ να ερημώσει και να απαξιωθεί»!

Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις στα Μέσα, όταν όμως το αποφασίσει είναι πάντα ειλικρινής και χειμαρρώδης. Έχοντας διαγράψει μία πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία στη δημόσια τηλεόραση, η Μπήλω Τσουκαλά μιλά για το θολό τηλεοπτικό τοπίο, την εκπομπή της «Έχει γούστο» και την απαξίωση που ένιωσε, τις εκάστοτε κυβερνήσεις που θεώρησαν την ΕΡΤ δικό τους μαγαζί, τις προτάσεις που είχε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να κατέβει υποψήφια, τις διορθωτικές επεμβάσεις, το γεγονός ότι νιώθει ακόμη 18 χρονών… Απολαυστική, ενθουσιώδης με τη ζωή, μια γυναίκα που ξέρει να ομορφαίνει τις γκρίζες οθόνες μας!

Από τη Φανή Πλατσατούρα  /newpost.gr


- Παρουσιάζετε εδώ και εννέα συνεχόμενες χρονιές μία από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης το «Έχει γούστο». Φέτος η εκπομπή άλλαξε μέρα προβολής και από καθημερινή έγινε κυριακάτικη. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή και τι συναισθήματα σας άφησε; Την αντιληφθήκατε ενδεχομένως ως έναν «περιορισμό» της παρουσίας σας στην Κρατική τηλεόραση ή ως μία αναγκαία αλλαγή, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του σταθμού;

«Τώρα κάνω το «Έχει Γούστο ...την Κυριακή», κάθε Κυριακή 4-6 μ.μ. στη ΝΕΤ. Και αυτό γιατί ήταν σχεδόν αδύνατον να συνεχίσω το καθημερινό «Εχει Γούστο» χωρίς εκπτώσεις στο περιεχόμενο και την ποιότητα της εκπομπής, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω! Θα ήταν σαν να προδίδω την ίδια μου τη δουλειά, αλλά και την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών. Η ομάδα των συνεργατών μου είχε αποδεκατιστεί  - καθότι συμβασιούχοι που απολύθηκαν σταδιακά, οι περισσότεροι μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην ΕΡΤ... - δεν υπήρχαν τα μέσα να κάνω τη δουλειά μου σωστά, είχα μείνει σχεδόν μόνη μου να παλεύω με τα κύματα.

Η εκπομπή δεν είχε καμία στήριξη τα τελευταία χρόνια, ήταν σαν να μου είπαν «κοψ’το λαιμό σου». Και δεν ήταν θέμα περικοπών, το «Εχει Γούστο» είχε πολύ μικρό κόστος και έδινε στο κανάλι πολλαπλάσια αποτελέσματα σε τηλεθέαση και απήχηση. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ήταν βασανιστικά, όχι μόνο για μένα, αλλά πιστεύω για όλους όσοι εργαζόμαστε στην ΕΡΤ.  Να ξεκινάμε τις εκπομπές και μετά από λίγο να μας λένε stop, γιατί λήγουν οι συμβάσεις σας! Κανένας προγραμματισμός, καμία ανάληψη ευθύνης από τους διοικούντες και δυστυχώς κανένας σεβασμός ούτε στους εργαζόμενους ούτε στο τηλεοπτικό κοινό, αφού η ΕΡΤ είχε μείνει επί μήνες χωρίς πρόγραμμα. Κάποιοι ήθελαν να κάνουν την ΕΡΤ... DES-ERT, να ερημώσει και να απαξιωθεί».    

- Τι σας λένε οι τηλεθεατές, οι άνθρωποι που σας συναντούν στον δρόμο,  γι’ αυτή την αλλαγή;

«Με ρωτούν γιατί σταμάτησε μια εκπομπή που ήθελαν να βλέπουν, μου λένε ότι στεναχωριούνται γιατί τους λείπει η καθημερινή συντροφιά που τους έκανα κάθε μεσημέρι. Αυτή η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου μου δίνει μεγάλη δύναμη και με γεμίζει περηφάνεια. Δεν σας κρύβω όμως ότι με κάνει και λίγο θλιμμένη, γιατί θα μου λείψει αυτή η καθημερινή σχέση με τους τηλεθεατές. Εννέα χρόνια είναι αυτά! Θέλει μια τρέλα αυτή η δουλειά, το ζωντανό είναι το κάτι άλλο! Εγώ το αγάπησα πολύ. Ένιωθα «ταγμένη» στην εκπομπή, πώς να το πώ; Ημουν εκεί δοσμένη σε αυτό που έκανα, ολοκληρωτικά, δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επί τόσα χρόνια, φανταστείτε κάθε μέρα ζωντανά επί δύο ώρες, έμπαινα στα σπίτια των ανθρώπων, τους μιλούσα, τους έκανα παρέα, είναι ένα κομμάτι κοινής μας ζωής...»
 
- Ήσασταν από τις πρώτες που παρουσιάσατε εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου στη δημόσια τηλεόραση, το «Συν και Πλην». Νιώθετε δικαιωμένη από τη μέχρι τώρα πορεία σας στον χώρο της τηλεόρασης; Υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια της ενεργούς τηλεοπτικής σας δράσης άνθρωποι που να σας έβαλαν «εμπόδια»;

«Ζούμε στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι αυτός που προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του δεν νομίζω ότι θα αισθανθεί ποτέ δικαιωμένος! Η τηλεόραση βεβαίως είναι ένας χώρος ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, όμως αυτό δεν το είδα ποτέ σαν εμπόδιο. Δεν με απασχόλησε. Αγάπησα με πάθος τη δημοσιογραφία, αφοσιώθηκα σε αυτό που έκανα σε όποιο μέσο εργαζόμουν. Ασχολήθηκα με τον πολιτισμό σαν μια καθημερινή αναγκαιότητα κάθε αθρώπου, όχι σαν κάτι για ολίγους εκλεκτούς. Και το κοινό αυτό το εισέπραξε, δίνοντάς μου χαρά και δύναμη.

Η δικαίωση λοιπόν για μένα έρχεται από τρία πράγματα: πρώτον από την αγάπη του κόσμου και τη θετική αξιολόγηση γι’ αυτό που του προσφέρω, δεύτερον  από την εσωτερική μου ισορροπία, δηλαδή από την ικανοποίηση να κάνω με συνέπεια το επάγγελμα που αγαπώ, και τρίτον από τη σχέση μου με τους συνεργάτες μου. Είναι πολύ σπουδαίο να νιώθεις την εκτίμηση και την αγάπη των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύεις κάθε μέρα».

- Έχετε φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο τον Γραμμάτων και των Τεχνών στην εκπομπή σας και όχι μόνο. Ποιος καλλιτέχνης ήταν αυτός που σας γοήτευσε περισσότερο ως άνθρωπος και για ποιο λόγο;

«Θα αδικούσα πολλούς εάν αναφερόμουν σε έναν. Οι προσωπικότητες, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες που έχουν έρθει όλα αυτά τα χρόνια στο πλατό του «Εχει Γούστο», τιμώντας μας με την εμπιστοσύνη τους, είναι τέτοιας αξίας και ποιότητας, που έδιναν στην κάθε μέρα εκπομπής το φως της δημιουργικής Ελλάδας.  Γνωρίζοντας τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους καταξιωμένους αλλά και τους νεώτερους, πιστεύω ότι αυτή η χώρα μπορεί ακόμη να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Μπορώ πάντως να σας πω ένα συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει, μετά από τόσες συνεντεύξεις που έχω κάνει με Ελληνες αλλά και ξένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών: όσο πιο σημαντικός είναι κάποιος, τόσο πιο απλός και προσηνής είναι στη συμπεριφορά του. Σε μαγεύει με την απλότητά του ο σπουδαίος άνθρωπος».  

- Θα επιθυμούσατε μελλοντικά να κάνετε μία εκπομπή σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι ή η ΝΕΤ σας παρέχει μια ασφάλεια, σημαντική στις μέρες μας και στο θολό τοπίο της ελληνικής τηλεόρασης;

«Έχω κάνει ένα πέρασμα και από ιδιωτικό κανάλι - από το Mega συγκεκριμένα- αλλά η συγκυρία τότε δεν ήταν ευνοϊκή. Νομίζω πως αυτό που ξέρω να κάνω καλά, δηλαδή εκπομπές πολιτισμού, είναι κάτι που ταιριάζει στη Δημόσια Τηλεόραση, οπότε νιώθω ότι εκεί είναι ο φυσικός μου χώρος».

- Η εκπομπή σας προβαλλόταν καθημερινά από τη συχνότητα της ΝΕΤ στις 16.00, σημειώνοντας μάλιστα υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκπομπή στη συγκεκριμένη ζώνη θα πάρει μια νέα συνάδελφος, η Ανθή Σαλαγκούδη. Θεωρείτε πως έχει τα εφόδια να παρουσιάσει επιτυχώς μια εκπομπή σε ένα κανάλι που φημίζεται για το σοβαρό προφίλ του;

 «Η ζώνη αυτή, το δίωρο 4-6 μ.μ., είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική ζώνη, την οποία «χτίσαμε» όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες μου στη ΝΕΤ, έτσι ώστε μία εκπομπή πολιτισμού όπως το «Εχει Γούστο» να ανταγωνίζεται ευθέως και με επιτυχία τις εκπομπές άλλου ύφους που προβάλλονται την ίδια ώρα στα ιδιωτικά κανάλια. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση, που αφήνει και μια γερή «προίκα» σε εκείνον που θα αναλάβει αυτό το δίωρο. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη κοπέλα που λέτε, όποιος κι αν είναι πάντως, του εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία».

- Μερίδα του κόσμου έχει διαμορφώσει μία συγκεκριμένη άποψη για το καθεστώς της ΕΡΤ και την επιλογή των προσώπων της. Καθόλη τη θητεία σας στην ΕΡΤ έχετε συναντήσει φαινόμενα κομματικών καθαρά συμπεριφορών και επιλογής προσώπων; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Ραδιομέγαρο επαγγελματίες που ίσως δεν αρμόζουν στην εικόνα πολιτισμού και αξιοκρατίας που θέλει να παρουσιάζει η ΕΡΤ;

«Αξιολόγηση, ανεξαρτησία, αξιοπιστία. Είναι οι τρεις λέξεις «κλειδί» για αυτόν που θέλει τη Δημόσια Τηλεόραση δυνατή, παρεμβατική, ανταγωνιστική. Ποιος την θέλει έτσι; Μέχρι στιγμής κάθε κυβέρνηση συμπεριφέρεται στην ΕΡΤ σαν να είναι δικιά της. Δεν είναι όμως. Είναι ένα δημόσιο αγαθό ύψιστης σημασίας και πρωταρχικής αξίας η δημόσια ραδιοτηλεόραση, την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης για να του προσφέρει ποιότητα, πολιτισμό, ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Και πρέπει να λειτουργεί με ηρεμία, συνέπεια και συνέχεια. Το να έχει αξιοπιστία βασισμένη στην ανεξαρτησία της, στην ελευθερία του λόγου, στην αυτονομία των επιλογών της, να μην τραυματίζεται από πολιτικές παρεμβάσεις  αυτό είναι κατάκτηση όλου του κοινωνικού συνόλου. Ο κόσμος αγαπάει την ΕΡΤ και την εμπιστεύεται. Και ξέρει  να κρίνει τους σωστούς επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτή».  



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWPOST

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...