Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Με καθυστέρηση η Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές ζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη χθεσινή παράσταση των μελών του ΕΣΡ με την ευκαιρία της κατάθεσης της έκθεσης πεπραγμένων του Συμβουλίου για το 2009, ενώ στη συζήτηση ετέθη και το ζήτημα της μη ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Οπτικοακουστικά, παρά το ότι η σχετική δεσμευτική προθεσμία -που έχει θέσει για όλα τα κράτη-μέλη η Ε.Ε.- έχει εκπνεύσει εδώ και περίπου 6 μήνες (19 Δεκεμβρίου 2009).
Στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας που διέπει την ψηφιακή μετάβαση και γενικότερα τα ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα -βάσει των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΕΣΡ για γενικότερη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ- ωστόσο αρκετές ήταν οι φωνές που προέτρεψαν την ανεξάρτητη αρχή να προχωρήσει με το νόμο 3592/07 προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αδειοδότηση των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για την παροχή επίγειων ψηφιακών υπηρεσιών.
Οπως κατέστη σαφές, η αδειοδότηση των καναλιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για το ευρύτερο ψηφιακό περιβάλλον της χώρας, αφού μετά την ολοκλήρωσή της θα ανοίξουν ουσιαστικά οι όποιες συζητήσεις για ψηφιακό μέρισμα.
Τα μέλη του ΕΣΡ διευκρίνισαν ότι είναι στην απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των διαδικασιών για την αδειοδότηση τηλεοπτικών επιχειρήσεων για την παροχή επίγειων ψηφιακών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως το τι θα γίνει με τα πάρκα κεραιών και τις εκτάσεις που θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν για τη χρήση αυτή, τι θα γίνει με το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, καθώς επίσης και το τι θα γίνει τελικά με το θεσμικό πλαίσιο.
Κοινή διαπίστωση τόσο των μελών του ΕΣΡ όσο και των μελών της Επιτροπής ήταν το ότι πλέον έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο και αυτό παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην περιοχή της Αττικής (18 Ιουνίου).
Τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, όσο και ο αντιπρόεδρος της αρχής, Νέστωρ Κουράκης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα νέας κωδικοποίησης των νόμων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας προκειμένου να μην υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες διατάξεις.
Τα πρόστιμα
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στα πρόστιμα που επέβαλε η ανεξάρτητη αρχή το 2009 στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, αφού αρκετοί βουλευτές της Επιτροπής εξέφρασαν απορία για τη μείωση του σχετικού ποσού σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, παρά το ότι, όπως είπαν, δεν έγινε αισθητή καμία βελτίωση της ποιότητας προγράμματος. Το αντίθετο.
Ο κ. Λασκαρίδης απαντώντας διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα γιατί το Συμβούλιο πήγε σε μια λογική λιγότερων αλλά αυστηρότερων προστίμων, ενώ παράλληλα λειτούργησε και η αυτορρύθμιση από την πλευρά των καναλιών.
Το 2009 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,44 εκατ. ευρώ αφορούσαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το αντίστοιχο ποσό των κυρώσεων για το 2008 ήταν 4,67 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...