Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ψήφισαν για το νέο τους αφεντικό

Η «Μonde» έτοιµη να γυρίσει σελίδα µετά και τη συνέλευση των συντακτών
ΦωτογραφίαΣτην τριάδα των επενδυτών που ο Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει «αστεία» θα καταλήξει πιθανότατα η ιδιοκτησία της «Μonde». Το εποπτικό συµβούλιο της εταιρείας πρόκειται να αποφασίσει σήµερα, αλλά η ψήφος των συντακτών της ιστορικής εφηµερίδας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Η συνέλευση των συντακτών της εφηµερίδας µίλησε λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στην προσφορά που είχαν καταθέσει ο ιδιοκτήτης του περιοδικού «Νouvel Οbservateur» Κλοντ Περντιέλ µε τη France Τelecom και τον ισπανικό όµιλο Ρrisa, στον οποίο ανήκει µεταξύ άλλων η εφηµερίδα «Εl Ρais». Αυτό το κονσόρτσιουµ προτιµούσε ο γάλλος πρόεδρος, όπως είχε ξεκαθαρίσει στον διευθυντή της «Μonde» Ερίκ Φοτορινό σε συνάντηση που είχε µαζί του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Με το µυαλό στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Σαρκοζί υπολόγιζε στη φιλική του σχέση µε τον επικεφαλής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Οrange Στεφάν Ρισάρ.
Οι συντάκτες της εφηµερίδας όµως είχαν διαφορετική γνώµη.
Με ποσοστό που έφτασε το 90,84% ψήφισαν υπέρ του «σοσιαλιστικού» τρίου, το οποίο αποτελείται
από τον Πιερ Μπερζέ, σύντροφο και συνέταιρο του Ιβ Σεν Λοράν, τον Ξαβιέ Νιέλ, επιχειρηµατία που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο, και τον τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς.
Εξίσου συντριπτικά υπέρ της τρόικας Μπερζέ-Νιέλ-Πιγκάς ήταν τα ποσοστά στις συνελεύσεις των συντακτών του «Τelerama» και του «Courier Ιnternational», δύο εντύπων που εκδίδονται από τον όµιλο της «Μonde». Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των συντακτών της εφηµερίδας, η προσφορά της τρόικας, γνωστής και ως ΒΝΡ από τα αρχικά των ονοµάτων των τριών επιχειρηµατιών, «είναι πιο νέα, µοντέρνα και µακριά από το Μέγαρο των Ηλυσίων».
Η τρόικα που δεν ήθελε να δει ο Σαρκοζί στην ιδιοκτησία της εφηµερίδας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συντάκτες για την ψήφο τους. Η απόφαση των συντακτών δεν είναι δεσµευτική για το εποπτικό συµβούλιο που συνεδριάζει σήµερα για να αποφασίσει το ιδιοκτησιακό µέλλον της εφηµερίδας, η οποία είναι πνιγµένη στα χρέη και χρειάζεται επειγόντως 120 εκατοµµύρια ευρώ για να µη χρεοκοπήσει.
Παραδοσιακά ωστόσο οι µέτοχοι της εφηµερίδας υιοθετούν τη γνώµη των συντακτών, ενώ ο Περντιέλ του «Νouvel Οbservateur» είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει το ενδιαφέρον του σε περίπτωση που δεν αποσπάσει τη στήριξη των δηµοσιογράφων.
Στην απόφαση των συντακτών φαίνεται να έπαιξε βαρύνοντα ρόλο η πίεση του γάλλου προέδρου και η απειλή του ότι θα στερούσε την εφηµερίδα από ένα κρατικό κονδύλιο για τον εκσυγχρονισµό του τυπογραφείου της. Στην κούρσα για τις εκλογές του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ήδη να έχει χάσει την πρώτη µάχη.  ΣΤΗ ΦΩΤΟ:  Οδιευθυντής της εφηµερίδας Ερίκ Φοτορινό είχε δεχθεί πιέσεις από τον Νικολά Σαρκοζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...