Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Είμαι ο πρωταθλητής του ψέματος»

Ο Τομάζο Ντεμπενεντέτι δημοσίευσε δεκάδες φανταστικές συνεντεύξεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Ο Φίλιπ Ροθ, ο Δαλάι Λάμα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Ναγκίμπ Μαφχούζ, ο Πάολο Κοέλιο και πολλοί άλλοι διάσημοι έδωσαν συνέντευξη στον Τομάζο Ντεμπενεντέτι. ΄Η μάλλον στη... φαντασία του. Επί δέκα χρόνια ο Ντεμπενεντέτι δημοσίευε σε ιταλικές εφημερίδες ψεύτικες συνεντεύξεις από ανθρώπους που δεν συνάντησε ποτέ. Α, και μια λεπτομέρεια: όλοι έβριζαν τον Ομπάμα και αποθέωναν τον Μπερλουσκόνι!
Oλα άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Πάολα Ζανουτίνι, δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας «Repubblica», έπαιρνε συνέντευξη από τον αμερικανό συγγραφέα Φίλιπ Ροθ για το τελευταίο του βιβλίο «Ταπείνωση» που μόλις είχε μεταφρασθεί στα ιταλικά. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με τίτλο «Το σεξ και εγώ» και ο Ροθ είχε κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων για τις σχέσεις των ηρώων του με νεαρές γυναίκες, για τους δικούς του γάμους και ειδύλλια. «Είναι καλό που σε αυτή την ηλικία μπορώ ακόμα να προκαλώ σκάνδαλα», δήλωσε ο διάσημος συγγραφέας γελώντας. Το πραγματικό σκάνδαλο όμως δημιουργήθηκε αμέσως όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τον Ροθ γιατί αισθάνεται «απογοητευμένος από τον Μπαράκ Ομπάμα». Μεταφράζοντας από συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τομάζο Ντεμπενεντέτι που είχε δημοσιευθεί τον Νοέμβριο στην εφημερίδα «Libero» που στηρίζει τον Μπερλουσκόνι, η Ζανουτίνι ρώτησε τον Ροθ σχετικά με τις δηλώσεις του ότι βρίσκει τον Ομπάμα «αγενή, διστακτικό και χωμένο στους μηχανισμούς της εξουσίας. «Ποτέ δεν τα είπα όλα αυτά», φώναξε ο Ροθ έκπληκτος. «Είναι ακριβώς τα αντίθετα από όσα πιστεύω. Βρίσκω τον Ομπάμα φανταστικό». Δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Ντεμπενεντέτι και όλη η συνέντευξη ήταν ψεύτικη.
Η ιταλική μπλογκόσφαιρα πήρε αμέσως φωτιά. Ο διευθυντής της «Libero» ζήτησε συγγνώμη και ο Ντεμπενεντέτι έκλεισε το κινητό του. Ο Φίλιπ Ροθ όμως ήταν περίεργος. «Μπήκα στο Ιντερνετ να ψάξω», διηγείται. Ανακάλυψε ότι ο Ντεμπενεντέτι ισχυριζόταν ότι του είχε πάρει τηλεφωνική συνέντευξη «αλλά δεν μπορούσε να βρει τις κασέτες». «Εψαξα», συνεχίζει ο διάσημος συγγραφέας, «και βρήκα και άλλες συνεντεύξεις του, μεταξύ των οποίων και με τον Τζον Γκρίσαμ, ο οποίος εμφανιζόταν να λέει τα ίδια με μένα σχετικά με τον Ομπάμα». Ο Ροθ επικοινώνησε με τον Γκρίσαμ και αποδείχθηκε ότι και αυτή η συνέντευξη ήταν ψεύτικη. Και δεν ήταν οι μοναδικές.
Νομπελίστες και πολιτικοί. Βραβευμένοι με Νομπέλ Λογοτεχνίας, συγγραφείς μπεστ σέλερ αλλά και ο Δαλάι Λάμα, ο Λεχ Βαλέσα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Ελάι Βίζελ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ πριν εκλεγεί Πάπας, όλοι είχαν δώσει συνέντευξη στη... φαντασία του Τομάζο Ντεμπενεντέτι. Δεκάδες ψεύτικες συνεντεύξεις δημοσιεύθηκαν σε πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ιταλός αποφάσισε να μιλήσει και να διαψεύσει ακόμα και το ότι κάποια κομμάτια των «συνεντεύξεων» ήταν πραγματικά. Οχι, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais», «ήταν όλα ψεύτικα». ΄Η, ακριβέστερα, ένα παιχνίδι. «Ηθελα να είμαι ένας δημοσιογράφος πολιτισμένος, σοβαρός και τίμιος, αλλά αυτό στην Ιταλία είναι αδύνατο», λέει. «Η πληροφόρηση σε αυτή τη χώρα βασίζεται στην παραποίηση, στην απόκτηση αποκλειστικοτήτων. Εγώ απλά μπήκα σε αυτό το παιχνίδι για να πουλήσω τα κομμάτια μου και να δημοσιευθούν».
Ετοιμάζει βιβλίο. Γεννημένος στη Ρώμη το 1969, παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών, καθηγητής Ιταλικών και Ιστορίας, γιος και ανιψιός γνωστών κριτικών λογοτεχνίας, ο Ντεμπενεντέτι προσπαθεί να αντιστρέψει όλο τον αρνητικό αντίκτυπο και δηλώνει κατηγορηματικά: «Μου αρέσει που είμαι ο ιταλός πρωταθλητής του ψέματος. Πιστεύω ότι εφηύρα ένα νέο είδος γραφής και ελπίζω να δημοσιεύσω και άλλες ψεύτικες συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μου και να κυκλοφορήσω μια συλλογή τους σε βιβλίο. Φυσικά, θα ζητήσω από τον Φίλιπ Ροθ να μου γράψει τον πρόλογο».

O Τομάζο Ντεμπενεντέτι άρχισε να εργάζεται το 1998 και πουλούσε τα άρθρα του σε διάφορες εφημερίδες. Στην αρχή έκανε συνεντεύξεις με ιταλούς συγγραφείς, αλλά δεν τις αγόραζαν τα περιοδικά, διότι είχαν τους δικούς τους δημοσιογράφους που μπορούσαν να τις πάρουν. Ετσι το 2000 σκέφτηκε να πάρει τη πρώτη του ψεύτικη συνέντευξη και επέλεξε τον Αμερικανό συγγραφέα και ιστορικό Γκορ Βιντάλ που ζούσε στην Ιταλία και έτσι θα ήταν πιο πιστευτό. Δεν τον συνάντησε ποτέ, αλλά η «συνέντευξη» άρεσε πολύ στο περιοδικό «Νazione». «Και έτσι σκέφτηκα, γιατί να μην ανεβάσω τον πήχυ;» λέει ο Ντεμπενεντέτι. Αρχισε να δίνει τις πλαστές συνεντεύξεις σε επαρχιακές εφημερίδες που αισθάνονταν τιμή να φιλοξενούν τόσο μεγάλα ονόματα, δεν μπορούσαν όμως να πληρώσουν μεγάλα ποσά.
Σιγα σιγά άρχισε να μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία. «Αυτά τα 10 χρόνια διασκέδασα πολύ. Ζούσα με πάθος αυτή την ψεύτικη ζωή. Την ημέρα ήμουν καθηγητής και το βράδυ μιλούσα με τη φαντασία μου με μύθους όπως ο Αρθουρ Μίλερ, ο Φιλιπ Ροθ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ή ο Πάπας. Μου διηγούνταν τη ζωή τους όλη, έβλεπα τις “συνεντεύξεις” δημοσιευμένες, κάποιες φορές με χτύπημα και στην πρώτη σελίδα και η ματαιοδοξία μου ικανοποιούνταν. Με πλήρωναν μόνο 30-40 ευρώ για τις “αποκλειστικότητες”.
Αυτό αποδεικνύει πως όλα ήταν ένα παιχνίδι. Ηξεραν όλοι τι συνέβαινε και τους εξυπηρετούσε γιατί σκέφτονταν: έχουμε αποκλειστικό και το δημοσιεύουμε. Εάν δεν μας ανακαλύψουν, όλα καλά, εάν μας καταλάβουν θα φταίει ο δημοσιογράφος».
Υποστήριζε Μπερλουσκόνι.
Δεν κρύβει και την πολιτική διάσταση των «συνεντεύξεων». Συνήθως προμήθευε περιοδικά και εφημερίδες που υποστήριζαν τον Μπερλουσκόνι. Οχι τυχαία, οι διάσημοι που τους έδιναν τις «συνεντεύξεις» αυτές είχαν άσχημη άποψη για τον Ομπάμα και καλή για τον Καβαλιέρε. «Η Δεξιά έχει μεγάλο πολιτιστικό κόμπλεξ κατωτερότητας στη χώρα μου. Ηθελα αυτό να το αλλάξω. Χαίρομαι που τα κατάφερα έστω και λίγο. Η Ιταλία είναι μια χώρα για γέλια, ανάμεσα στο παράλογο του Ιονέσκο και τα όνειρα του Καλντερόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...