Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΡΤ: Τέλος στην αργομισθία,, πολυθεσία

“Η αργομισθία, το « ψυγείο» και η πολυθεσία είναι στο στόχαστρο της σημερινής Διοίκησης”, απαντάει η διοίκηση της ΕΡΤ, στην ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας τη ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας πως “δεν διευκρινίζει σε ποιες χρονικές περιόδους και σε ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αναφέρεται” . Παράλληλα, η διοίκηση δημοσιεύει τα 5 μέτρα που έλαβε για την προστασία του δημοσίου χρήματος. Όλη η ανακοίνωση της ΕΡΤ, έχει ως εξής:

Σε απάντηση των ανακοινώσεων που εξέδωσε σήμερα (Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011) το Εποπτικό ‘Όργανο της ΕΣΗΕΑ, η ΕΡΤ Α.Ε. τονίζει τα ακόλουθα:

Το Εποπτικό ‘Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ δεν διευκρινίζει σε ποιες χρονικές περιόδους και σε ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αναφέρεται.

Πάντως, την κοινή πεποίθηση πως «στην κρατική ραδιοτηλεόραση επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα», προσπαθεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους να αλλάξει η νέα Διοίκηση της ΕΡΤ:
Με την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των Αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου
Με την ανάρτηση στο διαδίκτυο του κόστους όλων των παραγωγών της
Με τη διαδικασία εσωτερικής προκήρυξης κάθε θέσης που για οποιοδήποτε λόγο χηρεύει
Με την ομόφωνη λήψη Αποφάσεων μεταξύ εργαζομένων και Διοίκησης σε κρίσιμα ζητήματα
Με τη διαφανή διαδικασία προσλήψεων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Η αργομισθία, το « ψυγείο» και η πολυθεσία είναι στο στόχαστρο της σημερινής Διοίκησης.




Τι κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Τα φαινόμενα πολυθεσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με άξονα την ΕΡΤ, αλλά και τη διατήρηση του φαινομένου του “ψυγείου” , καταγγέλει με δεύτερη του ανακοίνωση το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας για τα “εγασιακά προβλήματα” στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής.

Είναι δυστυχώς κοινή πεποίθηση ότι στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ.

Πέραν αυτών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία στον κλάδο μας, και όχι μόνο, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η ΕΡΤ και οι αρμόδιοι πολιτικοί-διοικητικοί παράγοντες εξακολουθούν να παραβιάζουν προκλητικά τον νόμο, που απαγορεύει την πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι, δεν εκδηλώνουν την παραμικρή αντίδραση, όπως έχουν υποχρέωση, όταν πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, ενώ άλλοι, χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η αργομισθία είναι ένα άλλο προκλητικό φαινόμενο, που συνεχίζεται με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση των αρμοδίων, καθώς το οικονομικό κόστος επιρρίπτεται και αυτό στο κοινωνικό σύνολο. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αλλά η συγκάλυψη και εδώ είναι ο κανόνας. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπενθυμίζει στους συναδέλφους, τις ρητές διατάξεις του Καταστατικού, που θεωρούν την αργομισθία βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

Το «ψυγείο» είναι ένα άλλο αποκρουστικό φαινόμενο, με «αναγκαστική» αργομισθία για όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι επιθυμητές οι υπηρεσίες τους.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη συγκεκριμένης αντίδρασης από τους θιγόμενους, αφήνει πολλά περιθώρια εντυπώσεων ότι η κατάσταση αυτή έχει και την παθητική αποδοχή. Για τούτο κάθε δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του θα πρέπει να προβαίνει σε σχετική καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ώστε να επιλαμβάνονται.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπογραμμίζει επιπλέον και τις ευθύνες των συναδέλφων διευθυντικών στελεχών για την εξάλειψη των αρνητικών αυτών φαινομένων και άλλων ανάλογων, ώστε να μην διασύρεται ο κλάδος και να μην προκαλείται η εύλογη αγανάκτηση της κοινωνίας.

Τη διαδικασία προσλήψεων στο πρόσφατο διαγωνισμό συμβασιούχων της ΕΡΤ, καταγγέλει με ανακοίνωσή του, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.  Υποστηρίχει πως  “σε πολλές περιπτώσεις επικράτησαν οι γνωστές αντιλήψεις πελατειακών σχέσεων” ,ενώ “αγνοήθηκαν άτομα με προϋπηρεσία πολλών χρόνων στην ΕΡΤ”. Η ανακοίνωση του Οργάνου έχει ως εξής:
Στον πρόσφατο διαγωνισμό για προσλήψεις συμβασιούχων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις επικράτησαν οι γνωστές αντιλήψεις πελατειακών σχέσεων. Αγνοήθηκαν άτομα με προϋπηρεσία πολλών χρόνων στην ΕΡΤ και χωρίς άλλη εργασία, παραγνωρίστηκαν προσόντα, κοινωνικά κριτήρια (ανεργία) κ.λ.π., ώστε εύλογα διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις. Και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, καταγγέλλει τη διαδικασία και τη νοοτροπία που επικράτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...