Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Υπέρ του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Υπέρ του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις «πηγές» των πληροφοριών τους, ακόμη κι όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών, τάχθηκε με απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκδικάζοντας την προσφυγή της εκδοτικής εταιρίας «Telegraaf Media Nederland Landelijke Media BV» κατά της Ολλανδίας το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, ο εξαναγκασμός των δημοσιογράφων από τις αρχές, να αποκαλύπτουν τις «πηγές» των πληροφοριών τους.

Η εκδικασθείσα υπόθεση αφορούσε την δημοσίευση, στοιχείων και πληροφοριών, που αφορούσαν τις έρευνες που διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας, για ποινικά ζητήματα, από τους δημοσιογράφους Ζοστ ντε Χάας και Μπαρτ Μος. Μετά την δημοσίευση των στοιχείων, ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις στους δύο δημοσιογράφους να παραδώσουν τα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους, προκειμένου να γίνει εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που ενδεχομένως να υπήρχαν πάνω σ' αυτά για τον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση των ανθρώπων που τα είχαν δώσει στους δύο δημοσιογράφους.

Οι δύο δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις, ακόμη κι όταν εκδόθηκε σχετική δικαστική απόφαση συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα στην Ολλανδία και μη βρίσκοντας δικαίωση, οι δημοσιογράφοι και η εκδοτική τους εταιρία προσέφυγαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο έκρινε, σήμερα, ένοχη την Ολλανδία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης καθώς και του δικαιώματος της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και υποχρέωσε, με την απόφαση του, την Ολλανδία να καταβάλλει 60.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στους ενάγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...