Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι Ονδούρα και Μεξικό είναι επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους

Τα τελευταία τρία χρόνια στη Λατινική Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 74 δημοσιογράφοι, οι 49 εξ αυτών στην Ονδούρα και στο Μεξικό -τις δύο πιο... επικίνδυνες χώρες για την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στο τμήμα αυτό της αμερικανικής ηπείρου- προκύπτει από έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στη Γουατεμάλα μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Είκοσι πέντε δημοσιογράφοι βρήκαν τον θάνατο στο διάστημα 2010-12 στην Ονδούρα και 24 στο Μεξικό, τονίζεται στην έκθεση «Πρόσωπα και προκλήσεις της ελευθερίας της έκφρασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», που συνέταξε το δίκτυο οργανώσεων IFEX-ALC για την προάσπιση και την ελευθερία του Τύπου στην περιοχή.

Άλλοι εννέα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία, επτά στον Ισημερινό, τρεις στο Περού και στην Κολομβία, δύο στη Γουατεμάλα κι ένας στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με το δίκτυο, καμία από τις 74 αυτές δολοφονίες δεν έχει εξιχνιαστεί.

«Είναι συνεπώς άκρως απαραίτητο να τερματισθεί αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας και να λάβουμε σοβαρά υπ' όψη το δίκαιο και την δικαιοσύνη. Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να δώσει κίνητρα για ένα στοχασμό μέσα στα ίδια τα κράτη, με την ελπίδα πως τα στοιχεία της θα μεταφραστούν σε πράξεις», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, η μισαλλοδοξία και προκατάληψη που ενυπάρχει σε ορισμένες δημόσιες αρχές, η σεξουαλική βία είναι επίσης κάποιες από τις απειλές που έχει να αντιμετωπίσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη ζώνη αυτή, εξήγησε το μέλος του δικτύου Πέδρο Βάκα από την Πόλη της Γουατεμάλας.

«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας στα επαπειλούμενα περιβάλλοντα και θα θέσουμε σε εφαρμογή μέσα προστασίας σε συνδυασμό με τα μέτρα της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Βάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...