Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η τελευταία επιστολή Λυμπέρη προς τους εργαζόμενους του ομίλου του

Και με την πένα του εκδότη έπεσαν οι τίτλοι τέλους στις εκδόσεις Λυμπέρη. Ο ίδιος ο Αντώνης Λυμπέρης, έστειλε επιστολή στους εργαζόμενους του ομίλου για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία, η οποία τελειώνει σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Ο Λυμπέρης ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της εταιρίας του, εξέλιξη που είχε προεξοφληθεί στην αγορά εδώ και μήνες μετά το ηχηρό λουκέτο στην ΙΜΑΚΟ του ανταγωνιστή Πέτρου Κωστόπουλου.

Στην επιστολή του, ρίχνει ευθύνες στις τράπεζες που δεν στήριξαν τον εκδοτικό όμιλο, αλλά και στο Κράτος που δεν απέτρεψε το να μείνουν 500 εργαζόμενοι στο δρόμο.

Η επιστολή του Αντώνη Λυμπέρη έχει ως εξής:

"Αγαπητοί συνεργάτες,

Με μεγάλη μου συντριβή σας ενημερώνω ότι μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και επιτυχημένης δραστηριότητας με ηγετική θέση στον χώρο των περιοδικών και του ραδιοφώνου, ο Όμιλος μας "Εκδόσεις Λυμπέρη" αναγκάζεται να τερματίσει τη λειτουργία του.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια παλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, εφαρμόζοντας μεγάλες περικοπές και μειώσεις στο κόστος της λειτουργίας μας σε όλα τα επίπεδα, με συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς, η οποία ως γνωστόν, εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε "ελεύθερη πτώση".

Τους τελευταίους μήνες εκπονήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στο είδος εταιρία DELOITTE, το οποίο παρουσίασα προσωπικά με τους συνεργάτες μου στις πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου να πειστούν ότι είμαστε βιώσιμοι και να μας στηρίξουν ώστε να ξεπεράσουμε τον "κάβο". Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μας ακόμη και φέτος, στη χειρότερη χρονιά της όλων των εποχών, ακόμη και με μείωση του τζίρου από ¤93εκ το 2008 σε ¤30εκ το 2012, τη χρονιά που κλείνει, έχει θετικό EBITDA περισσότερο από ¤1εκ.! "Είναι καλή η εταιρία και αξίζει να ζήσει" επέμενε καθ' όλη τη διάρκεια των επαφών με τις τράπεζες η DELOITTE!

Όμως οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας. Από το καλοκαίρι που υποβλήθηκαν οι προτάσεις μας δεν λάβαμε απαντήσεις, απλά περιορίστηκαν στο να μας δώσουν μερικές ..ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αργό και βέβαιο θάνατο. Τους προτείναμε ακόμη και μερική κεφαλαιοποίηση δανείων ώστε ο Όμιλος μας να αποφορτωθεί από κάποιο βάρος και να διευκολυνθεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, αλλά ούτε αυτό εισακούστηκε.

Το τραγικό μας λάθος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και ίσως γι αυτό μας "τιμώρησαν", ήταν να πληρώσουμε τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες ¤14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους, όταν από όλα τα άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με σαφώς πολύ μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τα δικά μας, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εισέπραξαν κεφάλαια και τόκους, αλλά τα ενίσχυσαν και με νέα πρόσθετη χρηματοδότηση!

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσας που εργαστήκατε στον Όμιλο μας, αλλά και κάθε έναν ξεχωριστά για την αδιάκοπη προσφορά σας μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας. Οι περικοπές που υποστήκατε στους μισθούς σας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 50%, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία εταιρία στην Ελλάδα. Τους τελευταίους έξι μήνες δουλέψατε με τον ίδιο ζήλο παίρνοντας μόνο μισό μισθό κάθε μήνα, ελπίζοντας στη θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο δίκαιο αίτημα μας. Εάν εφάρμοζαν όλες οι εταιρίες του Δημοσίου αντίστοιχες περικοπές, σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα Δημοσιονομικό πρόβλημα.

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως δεν συγκίνησε κανέναν. Ούτε καν απάντηση δεν πήραμε από την πολιτική ηγεσία στην οποία απευθυνθήκαμε στην ύστατη προσπάθεια μας για να μην μείνουν οι 500 εργαζόμενοι μας στο δρόμο, μαζί με μερικές ίσως εκατοντάδες ακόμη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες στο χώρο μας. Αν επρόκειτο για 50 έστω εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα θα είχε κλείσει το κέντρο της Αθήνας και η Βουλή για αρκετές ημέρες από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις!

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους προμηθευτές μας και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες για την υπομονή τους και την πίστη τους στην εταιρία μας μέχρι και την τελευταία ημέρα. Αξίζει να σημειώσω ότι ακόμη και χθες που γνώριζαν τις εξελίξεις και τα γεγονότα αρνήθηκαν να σφραγίσουν έστω και μία επιταγή μας! Έτσι τελειώνουμε με την πρωτοτυπία να μην έχει ο Όμιλος μας μέχρι και σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ!

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν πολύ δύσκολοι και παρά την αδυναμία μας να σας πληρώνουμε ολόκληρο το μισθό σταθήκατε δίπλα μου, στο πλευρό μου με την ίδια ελπίδα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για μας σήμερα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, σας ανακοινώνω ότι πέθανε. Πέθανε παίρνοντας μαζί της τους κόπους και τα όνειρα 32 ετών. Σταθήκαμε όλοι στο ύψος μας, παλέψαμε, επιμείναμε, προσπαθήσαμε. Δεν χάσαμε. Δεν ήταν μια μάχη, αλλά ένας άνισος ατέρμων, καταδικασμένος και προδομένος αγώνας ενάντια στην παράνοια και το παράλογο που διακατέχει πλέον τη χώρα μας.

Εξάντλησα όλα τα ανθρώπινα αποθέματα δύναμης και διαπραγμάτευσης και ένα πράγμα πλέον έχει νόημα να προσπαθήσω να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια όλων μας.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, θέλω να σας ευχαριστήσω για το πάθος σας για τη δουλειά μας αφού καταφέρατε να διατηρήσετε την ποιότητα στο ίδιο υψηλό επίπεδο ακόμη και στα τελευταία τεύχη των περιοδικών μας, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο.

Σας ευχαριστώ που δουλέψαμε μαζί.

Σας ευχαριστώ που δημιουργήσαμε τα καλύτερα περιοδικά σε κάθε τομέα.

Σας ευχαριστώ για το Surf&Ski, τον Κόσμο του τένις, τον Κόσμο του Video, την Πλεύση, το Status, το Life & Style, το Εγώ, το 7Μέρες ΤV, το Τηλεκοντρόλ και για όλα τα περιοδικά που μαζί δημιουργήσαμε.

Σας ευχαριστώ για το 2board, που ψηφίστηκε ως το καλύτερο περιοδικό αεροδρομίου το 2010.

Σας ευχαριστώ για τα Confidential Mykonos, Rodos και Thessaloniki.

Σας ευχαριστώ για τις καλύτερες εξαγορές και συμμαχίες.

Σας ευχαριστώ για τη ΔΕΣΜΗ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Το Αθηνόραμα και τους 4Τροχούς.

Σας ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκαν οι ξένοι τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη.

Σας ευχαριστώ για τη Vogue, το Glamour, το Lucky,το Conde Nast Traveller, το Hello! το Men's Health, το Prevention, το Geo, το Auto Bild, το Focus και πολλά άλλα.

Σας ευχαριστώ για το Best Radio, τον Vfm και τον Εν Λευκώ.

Σας ευχαριστώ για τους 'Αντρες και τις Γυναίκες της χρονιάς, για τα μοναδικά διεθνή τουρνουά τένις στην Ελλάδα STATUS ATHENS OPEN και VOGUE ATHENS OPEN, αλλά και για όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού που δημιουργήσαμε.

Σας ευχαριστώ και για όλους αυτούς τους θεσμούς που αγκαλιάσαμε, όπως τους Χρυσούς Σκούφους και τα Θεατρικά βραβεία ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι άμεση προτεραιότητα μου είναι να εξασφαλιστείτε εσείς για τις οικονομικές εκκρεμότητες μας απέναντι σας. Έχω δώσει εντολή στους δικηγόρους της εταιρίας να είναι σε συνεχή επαφή με τους δικούς σας εκπροσώπους προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας προς εσάς στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου!"


ΑΛ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...