Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ολάντ για την επίθεση στη Libération: «Μπήκε στο στόχαστρο η ελεύθερη πληροφόρηση»

«Προτεραιότητα των γαλλικών Αρχών είναι να συλλάβουν τον ένοπλο που επιχείρησε να σκοτώσει και θα μπορούσε να πυροβολήσει και άλλους ανθρώπους», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά το αιματηρό περιστατικό μέσα στα γραφεία της εφημερίδας Libération στο Παρίσι και έξω από την τράπεζα Société Générale στο προάστιο Λα Ντεφάνς.


«Η μοναδική εντολή που έχει σημασία είναι αυτή που έδωσα στον υπουργό Εσωτερικών και σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας: να εντοπίσουν, να συλλάβουν τον δράστη ώστε να μην βλάψει κάποιον άλλο», είπε ο Ολάντ.


Βασική προτεραιότητα είναι «να συλληφθεί αυτός που απειλεί ζωές, που επιχείρησε να σκοτώσει και θα μπορούσε αύριο, οποιαδήποτε ώρα, να σκοτώσει κάποιον», πρόσθεσε ο γάλλος Πρόεδρος από την Ιερουσαλήμ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο ένοπλος επιτέθηκε σε έναν φωτορεπόρτερ της Libération, υπενθύμισε ο Ολάντ, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος, αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», που ευθύνεται και για τους πυροβολισμούς στην τράπεζα.

Αναφερόμενος στην επίθεση στην εφημερίδα είπε ότι «μπήκε στο στόχαστρο η ελεύθερη πληροφόρηση» διευκρινίζοντας ότι «έχει δώσει εντολή να προστατευθούν όλα τα δημοσιογραφικά όργανα» αφού κατά τα φαινόμενα ο ίδιος ένοπλος ήταν αυτός που επιτέθηκε την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον των δημοσιογράφων, αλλά χωρίς να ανοίξει πυρ.

«Φαίνεται ότι μπήκαν στο στόχαστρο δύο μέσα ενημέρωσης, μολονότι επαφίεται στη δικαιοσύνη να το αποδείξει. Σε ένα κράτος δικαίου οφείλουμε να προστατεύουμε τα δημοσιογραφικά όργανα», κατέληξε ο Ολάντ.

Ο 27χρονος φωτορεπόρτερ που δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου, ενός μεγαλόσωμου άνδρα όπως τον περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, είχε μόλις φτάσει στα γραφεία της εφημερίδας για να βοηθήσει σε μια φωτογράφηση. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου πλέον θεωρείται ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του BFMTV κατέγραψαν τον ένοπλο που επιτέθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας αυτός μοιάζει με τον δράστη της επίθεσης στη Libération. Οι μάρτυρες τον περιέγραψαν ως έναν 40χρονο που φορούσε μακρύ χακί παλτό και είχε ξυρισμένο κεφάλι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εικασία σχετικά με το κίνητρο του ενόπλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...