Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η ΔΤ δεν πληροί τις προδιαγραφές για ανεξαρτησία - πολυφωνία

Την έντονη ανησυχία της, μετά και τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και τους εκπροσώπους των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 


Όπως σημειώνει, έξι μήνες αφότου η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε απότομα το φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ και οδήγησε στην ανεργία 2.600 εργαζόμενους, η μοναδική πρόοδος, που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, είναι η παράταση της λειτουργίας μιας μεταβατικής υπηρεσίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία  δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ανεξαρτησία, πολυφωνία και την κάλυψη του συνόλου της χώρας.


EBU: Η ΔΤ δεν μπορεί να γίνει μέλος μας - Δεν είναι δημόσιος τηλεοπτικός φορέας

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί  εκτός του ευρωπαϊκού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού στίβου επισημαίνοντας τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της EBU o οποίος ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθάρισε
«Το μεταβατικό σχήμα, που ονομάζεται Δημόσια Τηλεόραση, σίγουρα δεν είναι δημόσιος τηλεοπτικός φορέας. Όπως δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει μέλος της ΕΒ U . Και γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΒ U, το Δεκέμβριο, στη Γενεύη»

«Ασκούμε πιέσεις σε εβδομαδιαία βάση στους Ελληνες αρμόδιους για τη ΝΕΡΙΤ, που πρόκειται να αντικαταστήσει την ΕΡΤ και τους ζητούμε, να μας δώσουν ακριβείς πληροφορίες για το λειτουργικό σχήμα που πρόκειται να έχει, τον αριθμό των σταθμών που θα λειτουργούν και το είδος του προγράμματος που θα εκπέμπεται, ωστόσο δεν λαμβάνουμε καθαρές απαντήσεις», ανέφερε ο Ζ. Π. Φιλιπότ συμμεριζόμενος τους φόβους και τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι  σε σχέση με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ενεργειών, έτσι όπως εκφράστηκαν από τον  Ν. Τσιμπίδα, εκπρόσωπο των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ που συμμετείχε στη συνάντηση.


«Συμμεριζόμαστε πολλούς από τους φόβους, που έχετε για τη συγκρότηση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΝΕΡΙΤ. Ασκούμε πιέσεις για τη γρήγορη και βέλτιστη λειτουργία του φορέα. Και, είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουμε στην περίπτωση, που αυτή η καινούργια υπηρεσία δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές», ανέφερε και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατήγγειλε  την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

 «Οι αστυνομικές δυνάμεις και τα όπλα δεν έχουν καμιά θέση στους σταθμούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης»

Από την πλευρά του ο Τζον Μπάρσμπι Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ της ΕΟΔ χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ  μια μαρτυρία κακής πρακτικής εφαρμογής στην Ευρώπη, καθώς συνδυάζει την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, αμφισβητήσιμες διαδικασίες, αυταρχικές πρακτικές και πάνω από όλα, την απόλυτη αδιαφορία για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Κοτσιφός μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της ΕΟΔ έκανε σαφές ότι ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα
θα ενταθούν οι  προσπάθειες για την αποκατάσταση των λειτουργικών προδιαγραφών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα ωστε να αποτραπεί μια  περαιτέρω παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...