Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μαρία Μπαρτιρόμο: Ποια είναι η Σοφία Λόρεν της Γουόλ Στριτ

Το 1995 έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που άρχισε να μεταδίδει σε καθημερινή βάση ζωντανά ειδήσεις από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ στη Βρετανία την έχουν αποκαλέσει «Σοφία Λόρεν της οικονομικής δημοσιογραφίας» όπως αποκάλυψε το περιοδικό «Vanity Fair»


Η 46χρονη Μαρία Μπαρτιρόμο καλύπτει συνεχώς τις εξελίξεις στη Γουόλ Στριτ εδώ και είκοσι χρόνια. Αρχισε να εργάζεται στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC έπειτα από πέντε χρόνια ως παραγωγός του CNN Business News.


Τώρα γίνεται ξανά η ίδια είδηση αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει και το κανάλι αυτό για να πάρει «μεταγραφή» - όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα - στο Fox Business. Το κανάλι Fox Business ιδρύθηκε το 2007 από τον Ρούπερτ Μέρντοκ, τον πρόεδρο της μητρικής εταιρείας των «Τάιμς του Λονδίνου» και αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του CNBC.

Το Fox Business ανήκει στον ίδιο όμιλο με το Fox News, το κανάλι που βρίσκεται στην κορυφή της θεαματικότητας στην αμερικανική καλωδιακή τηλεόραση. Το Fox Business πάντως υπολείπεται σε θεαματικότητα του CNBC. Η Μπαρτιρόμο όπως όλα δείχνουν θα εμφανίζεται και στο Fox News.

«Εχει βρεθεί στο επίκεντρο κάθε μεγάλης οικονομικής και επιχειρηματικής είδησης, δουλεύοντας σκληρά για το CNBC, από τις παλιότερες ημέρες της όταν ήταν στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του '90», είπε γι' αυτήν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNBC Μαρκ Χόφμαν ανακοινώνοντας στους υπαλλήλους του καναλιού την αποχώρησή της από αυτό.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το κανάλι θα χρησιμοποιήσει τώρα διάφορους παρουσιαστές πριν καταλήξει στον μόνιμο αντικαταστάτη της Μπαρτιρόμο. Ο ετήσιος μισθός της στο κανάλι εκτιμάται σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα ότι ανερχόταν σε 2 με 3 εκατ. δολάρια.

Η Μπαρτιρόμο έχει βρεθεί η ίδια πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Μια φορά μάλιστα οδήγησε σε πτώση τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στης Γουόλ Στριτ, τον Ντάου Τζόουνς, όταν αναφέρθηκε σε ανεπίσημα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι για τη νομισματική πολιτική της Fed. Εχει περάσει από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στην καριέρα της.

Το 2007 απασχόλησε τα μίντια για τις σχέσεις της με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Citigroup ο οποίος δαπάνησε 5 εκατ. δολάρια από κεφάλαια της εταιρείας για το σπονσοράρισμα εκπομπής στο κανάλι Sundance. Στην εν λόγω εκπομπή μια από τις οικοδέσποινες θα ήταν και η Μπαρτιρόμο. Αργότερα το μεγαλοστέλεχος αυτό έχασε τη δουλειά του.

Το 2004 η ίδια δέχτηκε επικρίσεις επειδή πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο της Citigroup Σάνφορντ Βέιλ, ενώ κατείχε 1.000 μετοχές της τράπεζας, κάτι που αποκάλυψε στην αρχή της εκπομπής. Το CNBC αργότερα απαγόρευσε στους δημοσιογράφους και τους μάνατζερ να κατέχουν μετοχές εταιρειών ή εταιρικά ομόλογα.

Η Μπαρτιρόμο έχει κερδίσει δύο βραβεία ΕMMY, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία και στήλες για περιοδικά και εφημερίδες όπως είναι η USA Today. Το πρώτο της EMMY το κέρδισε το 2008 για εκπομπή της που αφορούσε την προσπάθεια στήριξης των αμερικανικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε κορυφωθεί εκείνο το έτος. Το 2009 κέρδισε και δεύτερο βραβείο ΕΜΜΥ, αυτήν τη φορά για ντοκιμαντέρ της που αφορούσε την Google. Το ντοκιμαντέρ λεγόταν «Μέσα στο μυαλό της Google». Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει είναι «Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τη Γουόλ Στριτ» και το «Οι 10 νόμοι για διαρκή επιτυχία».
Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1967 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και φοίτησε στο πανεπιστήμιο της αμερικανικής μεγαλούπολης όπου σπούδασε δημοσιογραφία και οικονομικά.

Οι γονείς της έχουν ιταλικές ρίζες. Το 1999 παντρεύτηκε τον Τζόναθαν Στάινμπεργκ που είναι διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας WisdomTree Investments και γιος του επιχειρηματία Σάουλ Στάινμπεργκ.

«Αγαπώ αυτό που κάνω», είχε πει η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2010 στο «Νιου Γιορκ Μάγκαζιν». Στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε ότι όταν ήταν μικρή τη φώναζαν «σφαίρα» επειδή έτρεχε πάντα πιο γρήγορα από τα άλλα παιδιά. Η φιλοσοφία της ήταν πάντα να επικεντρώνεται στα θέματα της δουλειάς της ως οικονομικής συντάκτριας. Το περιστατικό που αναφέρει το περιοδικό «Νιου Γιορκ Μάγκαζιν» είναι χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας της.

Οταν είχε εμφανιστεί στην εκπομπή της ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Chevron, Τζον Γουότσον, παραγωγός του CNBC της είχε ζητήσει να τον ρωτήσει εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι σπόνσορας του παίκτη του γκολφ Τάιγκερ Γουντς. Εκείνη όμως αρνήθηκε. «Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν δίνουν πολλές συνεντεύξεις», είπε εξηγώντας ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με θέμα που είναι για ταμπλόιντ. «Μένω σε θέματα δουλειάς. Αυτή είμαι, ξέρετε», είχε πει στη συντάκτρια του περιοδικού Τζέσικα Πρέσλερ στην οποία είχε μιλήσει.

Ο Τζόι Ραμόν του συγκροτήματος The Ramones - φανατικός επενδυτής ο ίδιος που παρακολουθούσε την κάλυψη των οικονομικών ειδήσεων από αυτήν - έγραψε για την Μπαρτιρόμο τους εξής στίχους «Την παρακολουθώ κάθε μέρα / την παρακολουθώ κάθε νύχτα / πραγματικά δεν φαίνεται πουθενά» κάτι που δεν έχει γίνει για άλλη προσωπικότητα που ασχολείται με τα οικονομικά. «Ηταν πολύ ενημερωμένος και πληροφορημένος για τις μετοχές.
Είχαμε επαφή για την πορεία των αγορών πολύ πριν καταλάβω ότι ήταν ο Τζόι Ραμόν ο καλλιτέχνης. Και μετά μου είπε "Μαρία, έγραψα ένα τραγούδι για σένα''», όπως αφηγήθηκε η ίδια στο «Vanity Fair».

Από Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...