Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Σκληρά μέτρα για την κρίση


Γράφει η Νατάσα Μπαστέα nat@dolnet.gr
Φωτογραφία
Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν στην παρατεταμένη κρίση της εποχής μας αναζητούν μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο. Δύο από τους πιο έγκυρους, το βρετανικό δίκτυο ΒΒC και η αμερικανική εφημερίδα «Νew Υork Τimes», ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε σημαντικές περικοπές.
Η «Νew Υork Τimes» θα προχωρήσει στην περικοπή 100 θέσεων εργασίας- σχεδόν το 8% του συνόλου που εργάζονται στον όμιλο- έως το τέλος του χρόνου, προσφέροντάς τους κίνητρα και αποζημίωση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα προχωρήσουν σε απολύσεις δημοσιογράφων, κάτι που μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι της εφημερίδας είχαν αποφύγει. Οι περικοπές μέχρι τώρα γίνονταν σε μη δημοσιογραφικά τμήματα, όμως η μείωση των διαφημιστικών εσόδων οδήγησε στην επέκταση του μέτρου σε όλα τα τμήματα. Ήδη έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί για δημοσιογράφους εκτός μισθολογίων και άλλα έξοδα, ενώ οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μείωση του μισθού τους κατά 5% γι΄ αυτό τον χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνα, όλες οι εφημερίδες στην περιοχή της Νέας Υόρκης έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και σε κάποιες από αυτές οι δημοσιογράφοι είναι λιγότεροι από εκείνους που εργάζονταν στο ίδιο μέσο το 2000. Η «Νew Υork Τimes» απασχολεί αυτήν τη στιγμή 1.250
δημοσιογράφους- καμία άλλη αμερικανική εφημερίδα δεν έχει περισσότερους από 750. Οι εργαζόμενοι έχουν 45 ημέρες διορία για να αποφασίσουν εάν θα δεχθούν τους όρους της εθελουσίας.
Στη Βρετανία το ΒΒC ανακοίνωσε τα σχέδιά του να κλείσει από την επόμενη χρονιά δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς- το ΒΒC Ασίας καθώς και το μουσικό ΒΒC 6. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Μαρκ Τόμσον, οι περικοπές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης όλου του προϋπολογισμού και των υπηρεσιών. Θα γίνουν επίσης περικοπές στα έξοδα των διαδικτυακών υπηρεσιών σε ποσοστό 25% έως το 2013. Όλα αυτά, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 660 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προγραμμάτων. Το ΒΒC λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο τον οποίο πληρώνουν στο κράτος όλα τα νοικοκυριά που έχουν τηλεόραση.
ΦΩΤΟ:Ο γενικός διευθυντής του ΒΒC Μαρκ Τόμσον κρίνει απαραίτητο το κλείσιμο από τον επόμενο χρόνο δύο ραδιοφωνικών σταθμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...