Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΣΚΑΪ - Γνωρίζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους

Ο ΣΚΑΪ 100.3 από την Κυριακή 2 Μαΐου και κάθε Κυριακή στις 10.00 το πρωί, ξεκινά τον Β΄ κύκλο των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τα οποία παρουσιάζουν, μέσα από μία διαδρομή 2.500 χρόνων, τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας.

Ένα «Ανοιχτό Μουσείο» ανοίγεται μπροστά μας και ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία, την κληρονομιά, τη μυθολογία, τις καθημερινές και λατρευτικές συνήθειες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κουλτούρα των αρχαίων Ελλήνων. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούμε τις ρίζες μας, τις αναφορές μας στο παρελθόν.

Σε αυτόν τον κύκλο των εκπομπών γνωρίζουμε την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρουν οι επιγραφές και διαπιστώνουμε το ρόλο τους στη γνώση της ιστορίας μας.

Ξεκινώντας από την Αττική, κορυφαίοι αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και διακεκριμένοι επιστήμονες, μας οδηγούν στους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, μαθαίνουμε για την πολεοδομία της, τις οικίες, την αρχαία αγορά, τα ιερά, τους λόφους της. Τη ζωή στην πιο γνωστή πόλη-κράτος της αρχαιότητας. Τι γνωρίζουμε για τη Ακαδημία του Πλάτωνα, τι ήταν το Λύκειο, το Ολυμπείο και τι ο Κεραμικός; Περπατάμε στους λόφους των Μουσών, της Πνύκας και των Νυμφών και μαθαίνουμε για το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών. Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά. Η «μαγεία» στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο. Φτάνουμε στο Φάληρο και τον Πειραιά και ταξιδεύουμε νοερά μαζί με τους πρώτους θαλασσοπόρους στις θάλασσες της Μεσογείου.

Συνεχίζοντας το ταξίδι βγαίνουμε από τα τείχη της Αθήνας και φτάνουμε μέχρι την Ελευσίνα, την Βραυρώνα, τον Ραμνούντα, τον Μαραθώνα, το Λαύριο. Τα Ελευσίνια Μυστήρια: η θεότητα-οι μύστες και οι μυημένοι. Τι συμβολίζουν και ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτά; Η θεά Δήμητρα και η σημασία της Ιεράς Οδού, η οποία συνδέει την Ελευσίνα με την Αθήνα και γενικότερα με την Αττική.

Η Βραυρώνα: ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής. Τι λέει ο μύθος για τη δημιουργία του ιερού;

Ο Ραμνούντας: Γνωρίζουμε τον λατρευτικό χώρο της θεάς Νέμεση, o οποίος ήταν και ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Μαραθώνας: Η μάχη του Μαραθώνα, η σημασία της για την Ελλάδα και την Περσία. Το Λαύριο και οι άνθρωποί του. Το Σούνιο και το Θορικό.

Καθώς πλησιάζουμε στους Ρωμαϊκούς χρόνους βλέπουμε την Αθήνα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής αυτής. Ποια είναι τα δύο σημαντικά μνημεία της Ρωμαϊκής Αθήνας;

Ρωμαϊκή Αγορά: το πρώτο οργανωμένο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Βιβλιοθήκη του Αδριανού: η Βιβλιοθήκη περιελάμβανε φιλολογικά βιβλία, αλλά στέγαζε ταυτόχρονα τα κρατικά αρχεία και φιλοσοφικές σχολές. Οι Ρωμαίοι απέναντι στα ελληνικά μνημεία, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.

Για πρώτη φορά ο ΣΚΑΪ θα διοργανώσει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους θα έχει ήδη παρουσιάσει μέσα από τα ειδικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ. Οι ίδιοι οι καθηγητές θα γίνουν ξεναγοί μας στους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους.

Ο ΣΚΑΪ 100.3 μέσα από το πρόγραμμά του θα ενημερώνει τους ακροατές για το πότε θα γίνονται οι ξεναγήσεις.

Όσοι ακροατές θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτές θα επικοινωνούν με τον ΣΚΑΪ 100.3 στο 210-4800170 – 4 από Δευτέρα έως Πέμπτη και θα δηλώνουν συμμετοχή.

Την Πέμπτη στις 16.00 στην εκπομπή «Ζωή.gr» των Δημήτρη Γιατζόγλου και Χριστίνας Βίδου θα γίνεται η κλήρωση και θα ανακοινώνονται τα ονόματα τους. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται Σάββατο στις 11.00 το πρωί.

Για τη σειρά των εκπομπών - ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν οι κ.κ. Μαν. Κορρές, Χαρ. Μπούρας, Π. Βαλαβάνης, Ε. Βικέλα, Όλ. Βογιατζόγλου, I. Δρακωτού, Π. Θέμελης, Ε. Κακαβογιάννης, Ευ. Λυγκούρη, Άγγ. Ματθαίου, Π. Παπαγγέλη, Γ. Στάινχαουερ, Χ. Στούπα, Γ. Στρότσεκ, Άλκ. Χωρέμη.

Η παραγωγή θα ήταν αδύνατη χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της κ. Κάθυ Παράσχη – Αρχιτέκτων Υπουργείου Πολιτισμού

Παρουσίαση-Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άρης Πορτοσάλτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...