Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Οχι» του ΣτΕ σε κρυφή κάμερα


«Όχι» λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη χρήση της κρυφής κάμερας, τονίζοντας ότι «η εικόνα του ατόμου ως πρωταρχικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασής του ανήκει στον πυρήνα των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας και η μετάδοσή της δεν δικαιολογείται στο όνομα του δικαιώματος της πληροφόρησης».
Με τη χθεσινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν επιτρέπει την τηλεοπτική προβολή εικόνας που έχει καταγραφεί από κρυφή κάμερα αλλά και την απλή μετάδοση από την τηλεόραση της είδησης, που έχει ως «αποκλειστική πηγή εικόνα η οποία έχει καταγραφεί με κρυφά μέσα». Ταυτόχρονα, κρίθηκε ότι η μετάδοση της επίμαχης είδησης επισύρει την επιβολή από το ΕΣΡ διοικητικών προστίμων.
Το πάντα επίμαχο και επίκαιρο ζήτημα απασχόλησε την Ολομέλεια, με αφορμή την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha κατά των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και της επιβολή προστίμων ύψους 200.000 ευρώ για τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» (2002), στις οποίες προβλήθηκαν βίντεο από κρυφή κάμερα. Τα βίντεο αφορούσαν τον πρώην βουλευτή Αλ. Χρυσανθακόπουλο να μπαίνει σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στην Πάτρα και να παίζει «φρουτάκια».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης (1213/2010) των ανώτατων δικαστών:
* Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν και του δικαιώματος στην πληροφόρηση μπορεί να δικαιολογηθούν και στην περίπτωση που οι περιορισμοί αυτοί παρίστανται ως απολύτως αναγκαίοι για την προστασία του δικαιώματος τρίτου προσώπου στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του.
* Το κράτος, στο οποίο έχει ανατεθεί ο άμεσος έλεγχος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων οφείλει να ελέγχει εάν οι εκ μέρους των ασκούντων μέσω της τηλεόρασης το δικαίωμα του πληροφορείν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος του καθενός στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο άμεσος έλεγχος του κράτους επί της τηλεόρασης σκοπεί, μεταξύ άλλων, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 15 του Συντάγματος, στη διασφάλιση του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, στην αποτελεσματική προάσπιση της οποίας αποσκοπεί και η συνταγματική κατοχύρωση των επιμέρους ατομικών δικαιωμάτων και, κατεξοχήν, του δικαιώματος του καθενός να απαιτεί σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του.
* Η καταγραφή με κρυφά μέσα εικόνας, η οποία έχει ως κύριο ή ως μοναδικό θέμα συγκεκριμένο πρόσωπο, συνιστά, καταρχήν, προσβολή του δικαιώματος του προσώπου τούτου επί της εικόνας του, το δικαίωμα δε αυτό προστατεύεται από τα άρθρα 9 του Συντάγματος και 8 της ΕΣΔΑ, ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Επομένως, η μετάδοση διά της τηλεοράσεως ειδήσεως, της οποίας αποκλειστική ή κύρια πηγή αποτελεί εικόνα συγκεκριμένου προσώπου, καταγραφείσα με κρυφά μέσα, δεν μπορεί, καταρχήν, να θεωρηθεί ως θεμιτή άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν, εφόσον η μεταδιδόμενη είδηση έχει ληφθεί υπό συνθήκες που στοιχειοθετούν προσβολή του δικαιώματος τρίτου επί της εικόνας του. Ως εκ τούτου, η μετάδοση της εν λόγω είδησης μπορεί, καταρχήν, να δικαιολογήσει την επιβολή από το ΕΣΡ διοικητικής κύρωσης.
* Η μετάδοση από την τηλεόραση της εικόνας που ελήφθη με κρυφά μέσα αποτελεί περιορισμό του συνταγματικώς προστατευόμενου δικαιώματος του εικονιζόμενου προσώπου επί της εικόνας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...