Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

«Πρόσω ολοταχώς» για τις αδειοδοτήσεις στα ερτζιανά

Στις ενέργειες για την κύρωση του αναλογικού χάρτη συχνοτήτων για τη ραδιοφωνία προχωρά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το υπουργείο ΥΜΕΔ βάζοντας πρόσω ολοταχώς για τις αδειοδοτήσεις στα ερτζιανά, καλεί σε διαβούλευση τους εμπλεκομένους - ενδιαφερομένους, με θέμα την κατάρτιση οριστικού χάρτη συχνοτήτων, μέχρι το τέλος του μήνα (30 Ιουλίου).
Η όλη διαδικασία στηρίζεται επάνω στο χάρτη που είχε παρουσιάσει πριν από δυο χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού όπως φαίνεται, τουλάχιστον για το χώρο του ραδιοφώνου, δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή των δεδομένων. Όπως λένε οι πληροφορίες, αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού το ζητούμενο όσον αφορά στις εξελίξεις δεν είναι οι άδειες στα ραδιόφωνο, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση των συχνοτήτων που θα περισσέψουν, για άλλες υπηρεσίες από επιχειρηματικούς χώρους ξένους με τα ΜΜΕ.
Για την τακτοποίηση αυτή των συχνοτήτων στα ερτζιανά, ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει εκφρασθεί η διαφωνία των ραδιοσταθμών της Περιφέρειας, ενώ και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αναμένεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, αφού οι ρυθμίσεις ανατρέπουν πλήρως το υφιστάμενο στάτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πλήθος ραδιοσταθμών της συμπρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το χάρτη συχνοτήτων που έχει παρουσιαστεί, καταργείται πλήρως η έννοια του νομού για τις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι αδειοδοτήσεις των ραδιοφώνων
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των αδειοδοτήσεων των ραδιοσταθμών έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στην περιοχή της Αττικής -μετά την κατάρρευση που προκάλεσε απόφαση του ΣτΕ για τη μοναδική περίπτωση αδειοδότησης ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ανά την Ελλάδα- όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ουσιαστικά δεν άνοιξε ποτέ, πράγμα που έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά χαοτικό τοπίο σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις στο ραδιόφωνο είναι απαραίτητη η κύρωση τελικών χαρτών συχνοτήτων. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και εάν γίνει όπως πρέπει -με προσοχή δηλαδή και με συνέπεια για να μην αδικηθούν επιχειρήσεις που επί σειρά ετών επενδύουν αναμένοντας τη ρύθμιση της πολιτείας- ιδιαίτερα χρονοβόρο, αφού αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά ΜΜΕ σήμερα.
Επισημαίνεται ότι μετά την κύρωση του χάρτη, το ΕΣΡ μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση των προκηρύξεων για τις αδειοδοτήσεις. Αυτό και παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους με ισχυρές προσβάσεις τόσο στο υπουργείο Μεταφορών όσο και στην ΕΕΤΤ ενδέχεται να γίνει πολύ σύντομα.
Ο αναλογικός χάρτης και η Αθήνα
Στις 40 προσδιορίζονται οι ραδιοφωνικές συχνότητες στην περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα επανέρχεται -μάλλον χωρίς ουσία αφού το ζητούμενο της κίνησης στην τρέχουσα περίοδο είναι απλώς η επιτάχυνση των διαδικασιών- το «παγωμένο» -λόγω κόστους- ζήτημα του ραδιοσταθμού της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο είναι εθνικής εμβέλειας (όπως τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ .
Στην περιοχή της πρωτεύουσας, με το χάρτη αυτόν δεν δημιουργούνται δραματικές ανατροπές, αφού οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοσταθμοί σήμερα -43 τον αριθμό- είναι πολύ κοντά στο νούμερο 40. Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα ερτζιανά την περίοδο αυτή, εκτιμάται ότι θα δώσει μόνη της τη «λύση» στην αριθμητική διαφορά που υπάρχει, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή και με δεδομένο ότι δεν βγαίνει στον αέρα το ραδιόφωνο της Βουλής, ενδέχεται να υπάρξει και άλλη τακτοποίηση. Επισημαίνεται ότι για τους ενημερωτικούς σταθμούς ο χάρτης της Αττικής προβλέπει και δεύτερο σημείο εκπομπής.
«Σφαγή» στη Θεσσαλονίκη
«Σφαγή» στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης φέρνει η υφιστάμενη τακτοποίηση, αφού προβλέπονται 28 διαθέσιμες συχνότητες, όταν σήμερα στην πόλη λειτουργούν περισσότερες από 60 επιχειρήσεις. Βάσει αυτού, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πλήθος επιχειρήσεων να κληθεί εν μια νυκτί να βάλει λουκέτο, αφήνοντας δεκάδες εργαζομένους χωρίς δουλειά. Επισημαίνεται ότι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν για την πόλη -αλλά και για τους άλλους νομούς της Ελλάδας όπου δημιουργείται πρόβλημα- είναι ότι πλέον, «απέναντί» τους, δεν έχουν την πολιτεία, αλλά τις ξένες προς το χώρο των ΜΜΕ επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τακτοποίηση εξπρές με στόχο το ψηφιακό μέρισμα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ- ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...