Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Αυξημένη προστασία των Αμερικανών δημοσιογράφων στο εξωτερικό ψήφισε η Γερουσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στο εξωτερικό θα μπορούν να έχουν αυξημένη προστασία στην περίπτωση εναντίον τους άσκησης διώξεων με την κατηγορία της συκοφαντίας.

Με μία διάταξη του εν λόγω νομοσχεδίου «απαγορεύεται μία ποινή ενός δικαστηρίου του εξωτερικού για Αμερικανό δημοσιογράφο στο πλαίσιο της εργασίας του να εφαρμόζεται από ένα αμερικανικό δικαστήριο».

Επίσης, θα προστατεύεται η περιουσία του εναγόμενου ενώπιον ξένου δικαστηρίου Αμερικανού δημοσιογράφου, ενόψει τυχόν αποζημίωσης που θα έχει διατάξει το ξένο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο αυτό ακολουθώντας την απλοποιημένη διαδικασία της ομόφωνης έγκρισής του. Απομένει το νομοσχέδιο να εγκριθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγές σχολίασαν ότι στο πλαίσιο των νομικών συστημάτων «της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης» ασκείται σωρεία διώξεων για συκοφαντία, με αποτέλεσμα στα αμερικανικά ΜΜΕ να γίνεται λόγος για «τους τουρίστες της συκοφαντίας» στα κράτη αυτά.

Όπως θύμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής των νομικών υποθέσεων της Γερουσίας κ.Πάτρικ Λήχι, «η ελευθερία έκφρασης των Αμερικανών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...