Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

«Ημέρα σιωπής» στα ιταλικά ΜΜΕ για τον νόμο για τις υποκλοπές

Ρώμη: Χωρίς εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι την Παρασκευή η Ιταλία, λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν τα ιταλικά ΜΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υπό ψήφιση νόμο για τις υποκλοπές της κυβέρνησης Μερλουσκόνι, τον οποίο οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν ως «νόμο-φίμωτρο».
Για την Εθνική Ομοσπονδία του Τύπου (FNSI, εθνικό συνδικάτο των δημοσιογράφων), με πρωτοβουλία του οποίου κηρύχθηκε η «ημέρα σιωπής», πρόκειται για μια «συμβολική ενέργεια για να δείξουν τη σιωπή που επιβάλλει ο νόμος αυτός».
Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει περιορισμούς στη χρησιμοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες καθώς και στη δημοσιοποίησή τους από τα ΜΜΕ.
Από τις 07:00 σιγούν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ιστοσελίδες των εφημερίδων.
Στα τηλεοπτικά δίκτυα συνεχούς ενημέρωσης τα μαγνητοσκοπημένα προγράμματα διεκόπησαν στις 6 το πρωί για ένα δελτίο ειδήσεων ενώ προβλέπονται δυο ακόμα διακοπές για δελτία ειδήσεων το μεσημέρι και το βράδυ.
Σχεδόν όλες όλες οι εφημερίδες απουσιάζουν από τα κιόσκια, με εξαίρεση την Il Giornale, την εφημερίδα που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 10 Ιουνίου και ο οποίος πρέπει ακόμα να εγκριθεί από τη Βουλή, προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι δυο μήνες και πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τις 464.700 ευρώ για τους εκδότες των εφημερίδων και τους ιδιοκτήτες οπτικοακουστικών μέσων που δημοσιοποιούν το περιεχόμενο τηλεφωνικών υποκλοπών καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό στη διάρκεια δικαστικών ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...