Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Σαμ Ζελ: «Έρχεται το τέλος των εφημερίδων»

Partial front page of the Los Angeles Times fo...Image via Wikipedia

Προβλέψη για το τέλος των εφημερίδων, στη σημερινή τους μορφή και την απόλυτη κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας στον Τύπο και μάλιστα αρκετά σύντομα, έκανε ο Σαμ Ζελ, της «Tribune Company».
Ο 69χρονος Σαμ Ζελ, ιδιοκτήτης του ομίλου «Tribune Company» που εκδίδει 10 ημερήσιες εφημερίδες (μεταξύ των οποίων η «Chicago Tribune»και οι «Los Angeles Times») και κατέχει 23 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μιλώντας στο δίκτυο CNBC και προέβλεψε ότι η βιομηχανία του Τύπου «μεταλλάσσεται».

«Το μοντέλο της εφημερίδας που έρχεται κάθε πρωί στην πόρτα του αναγνώστη οδεύει προς το τέλος του», είπε ο Ζελ, υποδεικνύοντας ως μέσο αντικατάστασης του χαρτιού, τα ψηφιακά αρχεία PDF και τη συσκευή iPad. «Αυτά τα δύο θα συμπληρώσουν το κενό», είπε.

Ο Ζελ προτείνει να διακοπεί η διανομή των εφημερίδων στα σπίτια των αναγνωστών, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί εξαιρετικά διαδεδομένη μέθοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντ’ αυτού, προωθεί την ανάγνωση ειδήσεων των εφημερίδων στην οθόνη του υπολογιστή. Όποιος αναγνώστης επιθυμεί να κρατήσει στα χέρια του το κείμενο, θα το τυπώνει σε μορφή PDF. Εναλλακτικά, θα το έχει πάντα μαζί του, σε μια συσκευή iPad.

Άλλοι παράγοντες της ψηφιακής αγοράς αντιπροτείνουν την υιοθέτηση εναλλακτικής τεχνολογίας.
Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Scribd, Τζάρεντ Φρίντμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι το μοντέλο του Scribd είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτή της Apple, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη αναπτύξει ένα μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα του, για τον οργανισμό Forbes.

Παράλληλα, ο οργανισμός PaidContent, που ειδικεύεται στις ειδήσεις από την ψηφιακή αγορά, αναφέρει ότι η εφημερίδα «News», του συγκροτήματος Media News, και η εφημερίδα «Free Press», ιδιοκτησίας Gannett, διέκοψαν την διανομή εφημερίδων κατ’ οίκον, εισάγοντας την υπηρεσία ψηφιακής έκδοσης των εφημερίδων.
«Τα είπαν» στον Μπαρόζο

Το μέλλον του Τύπου απασχόλησε και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με εκδότες ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Στον πρόεδρο επισημάνθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του οικονομικού μοντέλου στο οποίο έχει στηριχθεί ο ευρωπαϊκός Τύπος και οι απειλές που δέχεται από την αναδυόμενη αγορά του Διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε «πείσμα» της τρέχουσας τάσης που θέλει τις εφημερίδες να διακόπτουν την έντυπη έκδοσή τους, δύο ειδησεογραφικά πόρταλ  αποφάσισαν πριν από δέκα ημέρες να κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή.
Πρόκειται για την ειδησεογραφική διαδικτυακή πύλη «San Francisco Public Press», που απέκτησε την έντυπη εκδοχή της, και τη γαλλική ιστοσελίδα «Rue89», που εγκαινίασε μηνιαία έντυπη έκδοση.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...