Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Δημοσιογραφία και τέχνη έγιναν πτωχότερες!

Η κριτικός κινηµατογράφου και τηλεόρασης Μαρία Παπαδοπούλου (φωτογραφία) που επί δεκαετίες έγραφε στα «ΝΕΑ» και ο καλός ηθοποιός Αρτώ Απαρτιάν, αρµενικής καταγωγής και οι δύο, έφυγαν από τη ζωή. 

Ανθρωπος µε χιούµορ και αιχµηρή γραφή, η Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1930 στην Κυψέλη. Το πατρικό της όνοµα ήταν Ντεροχωνεσιάν, καθώς ο πατέρας της ήταν αρµενικής καταγωγής. Το 1950 άρχισε να εργάζεται στην εφηµερίδα «Εθνος» ως γραµµατέας του Αχιλλέα Μαµάκη, του «πατέρα του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα», ο οποίος βλέποντας την έφεσή της στο γράψιµο και τα καλλιτεχνικά θέµατα σύντοµα άρχισε να της αναθέτει την κάλυψη µικρών ρεπορτάζ. Λίγα χρόνια αργότερα, η Μαρία Παπαδοπούλου άρχισε να γράφει κριτικές ταινιών και συνέχισε ως κριτικός κινηµατογράφου στο «Εθνος» έως το κλείσιµο της εφηµερίδας από τη δικτατορία το 1970. Παράλληλα, κατά τη δεκαετία του ‘60 εργάστηκε στις δηµόσιες σχέσεις και το γραφείο τύπου της Φίνος Φιλµς. Μετά το κλείσιµο του «Εθνους» συνεργάστηκε ως ρεπόρτερ µε τον «Ταχυδρόµο» και το 1973 πέρασε στα «ΝΕΑ», µε αντικείµενο την κριτική κινηµατογράφου και βιβλίου, ενώ από τις σελίδες της ίδιας εφηµερίδας έγινε, λίγα χρόνια αργότερα, η πρώτη κριτικός τηλεόρασης στον ελληνικό τύπο, θέση που κράτησε έως τη συνταξιοδότησή της το 1995. Ηταν σύζυγος του δηµοσιογράφου, κριτικού κινηµατογράφου και βιβλιοκριτικού Κώστα Σταµατίου. Η κηδεία της Μαρίας Παπαδοπούλου θα γίνει σήµερα στις 12 το µεσηµέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Ο Αρτώ Απαρτιάν που πέθανε από πνευµονικό οίδηµα και έµφραγµα σε ηλικία, µόλις, 54 χρονών, γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν µαθητής της Αλέκας Κατσέλη. Παρά το νεαρόν της ηλικίας του είχε παίξει σε δεκάδες σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, σε πολλές ταινίες και σίριαλ. Στο θέατρο µεταξύ άλλων είχε παίξει στις παραστάσεις «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και Επιχόντοφ, «Βυσσινόκηπος» (σκηνοθεσία Μουµουλίδη), «Αντιγόνη» (σκην. Κιµούλη), «Οικόπεδα µε θέα» (σκην. Λιβαθινού), «Αλκηστη» (σκην. Κονιόρδου), «Οπως σας αρέσει» (σκην. Κορνήλιου), «Ανφίσα» (σκην. Βουτσινά), «Τραχίνιες», «Βάκχες», «Προµηθέα δεσµώτη», «Ειρήνη», «Βόιτσεκ» (σκην. Ευαγγελάτου), «Βιολιστής στη Στέγη»,«Ιφιγένεια εν ταύροις» (σκην. Τσιάνου), «Φυντανάκι» (σκην. Φασουλή), «Επιστάτης» (σκην. Ξενουδάκη), «Βατράχους» (σκην. Χατζηπαππά), Δούκα στον «Κύκλο µε την κιµωλία» (σκην. Βολανάκη) κ.α. Στον κινηµατογράφο έπαιξε στις ταινίες «Ουτοπία», «Οµηρος», «Παραλίγο πάρα πόντο», «Θα το µετανιώσεις», «Ο τελευταίος ταµπάκος», «Αθώο σώµα», «Απόντες», «Μέδουσα», «Μαγεµένοι», «Δραπέτης του φεγγαριού», «Ισηµερία», «Φανουρόπιτα», «Μάγισσες», «Πέτρινα χρόνια», «Σκιάχτρα», «Ιορδάνης», «Ακόµα», «Εβδοµο ταξίδι» (βραβείο Φεστιβάλ Δράµας 1991) κ.ά. Η κηδεία του Αρτώ Απαρτιάν θα γίνει σήµερα στις 6 µ.µ. στο νεκροταφείο του Βύρωνα και στις 5 µ.µ. θα γίνει νεκρώσιµη ακολουθία στην αρµενική εκκλησία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...